ΗΠΑ: Τα αδέρφια Χατζηαγγελή που ήταν έτοιμα για «ανθρωποθυσίες»

ΗΠΑ: Τα αδέρφια Χατζηαγγελή που ήταν έτοιμα για «ανθρωποθυσίες»

Πώς οι Αρχές της Νέας Υόρκης οδηγήθηκαν στη σύλληψη των δύο ομογενών. Το τεράστιο οπλοστάσιο που κατασκεύασαν και οι λίστες με τους δυνάμει στόχους τους

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίστα με δυνητικούς στόχους, αυτοσχέδια όπλα «φαντάσματα» –δεν είχαν σειριακό αριθμό–, εκρηκτικά και χιλιάδες σφαίρες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα που ανακάλυψαν στις 17 Ιανουαρίου 2023 οι αμερικανικές Αρχές, όταν κατά την εκτέλεση εντάλματος έρευνας εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν τα ελληνικής καταγωγής δίδυμα αδέλφια, Ανδρέας και Αγγελος Χατζηαγγελής, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

130 κατηγορίες 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελέως του Κουίνς, Μελίντα Κάτζ, τα δύο αδέλφια παραπέμπονται σε δίκη, καθώς αντιμετωπίζουν 130 κατηγορίες για εγκληματική κατοχή όπλου πρώτου και δεύτερου βαθμού και συναφείς κατηγορίες.

Ο Αγγελος Χατζηαγγελής έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο αν το ίδιο έχει πράξει και ο αδελφός του. Προκειμένου οι Αρχές να εντοπίσουν το τεράστιο οπλοστάσιο που είχαν συγκεντρώσει –και εν πολλοίς κατασκευάσει τα δύο αδέλφια– χρειάστηκε σύμφωνα με την ενημέρωση της εισαγγελέως έρευνα διάρκειας έξι περίπου μηνών, η οποία προέκυψε «με βάση προηγούμενες πληροφορίες». Η έρευνα ξεκίνησε από το Γραφείο Στρατηγικών και Πληροφοριών για το Εγκλημα, ενώ μετέπειτα υπήρξε συνεργασία της εισαγγελίας με πολλά τμήματα της αστυνομίας.   

ΗΠΑ: Τα αδέρφια Χατζηαγγελή που ήταν έτοιμα για «ανθρωποθυσίες»-1
Η εισαγγελέας του Κουίνς, Μελίντα Κατζ παρουσιάζει το τεράστιο οπλοστάσιο που εντοπίστηκε στο σπίτι των δύο αδελφών στην 36η οδό της Νέας Υόρκης. Φωτ.: Queens District Attorney Melinda Katz

Στο σπίτι όπου διέμεναν τα δύο αδέλφια στην 36η οδό στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ζούσε επίσης ο αδελφός τους μαζί με τη μητέρα τους, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών δεν φαίνεται να σχετίζονται με τις εγκληματικές ενέργειες των δύο κατηγορούμενων. Και τα δύο αδέλφια αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 25 ετών εφόσον καταδικαστούν, ενώ αυτή τη στιγμή είναι προφυλακισμένοι.   

Τα ευρήματα των Αρχών

Βάσει των όσων δημοσιοποίησε η εισαγγελία του Κουίνς, στο σπίτι των δύο αδελφών, εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων οκτώ λειτουργικοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας μερικώς κατασκευασμένος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, δύο οπλισμένα όπλα τύπου AR-15, δύο ημιαυτόματα πιστόλια «φαντάσματα» εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτή, ένα μερικώς κατασκευασμένο πιστόλι «φάντασμα» τύπου AK-47, περισσότερες από 600 σφαίρες για καθένα από τα παραπάνω όπλα, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, τρία σετ πανοπλίας σώματος, 29 συσκευές τροφοδοσίας πυρομαχικών μεγάλης χωρητικότητας, 13 από τις οποίες κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατο εκτυπωτή, εργαλεία για τη συναρμολόγηση των όπλων «φαντασμάτων» και  ένας ασύρματος ρυθμισμένος στη συχνότητα του 114ου Αστυνομικού Τμήματος της Αστόρια. Βρέθηκαν ακόμα πολυάριθμα σημειωματάρια που περιέχουν οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, εννέα πυροτεχνικές βόμβες καπνού και υπολείμματα εκρηκτικών υλών και εξαρτήματα για την κατασκευή επιπλέον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός των πυρομαχικών που ανευρέθηκε, κατασκευάστηκε επίσης από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

ΗΠΑ: Τα αδέρφια Χατζηαγγελή που ήταν έτοιμα για «ανθρωποθυσίες»-2
Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί μεταξύ των ευρημάτων. Φωτ.: Queens District Attorney Melinda Katz

Αυτά όμως δεν ήταν τα μόνο ευρήματα που εντόπισαν οι Αρχές. Σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία, στο σπίτι εντοπίστηκε ένα χαρτί που τιτλοφορούνταν ως «Διαταγή των λίγων μισανθρώπων». Σε αυτό το χαρτί τα δύο αδέλφια είχαν γράψει πως «οι θυσίες ζώων απαγορεύονται», καθώς και «σεβασμός στα ζώα και τη φύση». Δεν ίσχυε το ίδιο όμως για τις «ανθρωποθυσίες», οι οποίες σύμφωνα με όσα γράφονταν στο ίδιο χαρτί, «επιτρέπονται μόνο για τους διεφθαρμένους βιαστές ψυχών, τους παιδόφιλους, τους δολοφόνους, τους πολιτικούς, τους δικαστές».

Σε άλλο χαρτί που εντοπίστηκε στο σπίτι των δύο αδελφών, που ήταν η «λίστα στόχων» των δύο κατηγορούμενων, αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι δυνάμει στόχοι είναι «αστυνομικοί, δικαστές, πολιτικοί, διασημότητες». Ακόμη, τα ίδια αδέλφια έκαναν λόγο για «εταιρικά αποβράσματα» και «αποβράσματα τραπεζίτες». Στο επίμαχο χαρτί δεν αναγράφεται αν οι στόχοι είχαν προσωποποιηθεί. Η εισαγγελία ενημέρωσε πως αυτό είναι κάτι που συνεχίζει να ερευνά, αλλά πως στόχος θα μπορούσε να είναι «ο καθένας», γεγονός όμως που είναι «περισσότερο επικίνδυνο». Να σημειωθεί πως στο ίδιο χαρτί αναγραφόταν επίσης «Καταστρέψτε τα σκουπίδια. Καταστρέψτε τη γη». Αναφορικά με το αν τα δύο αδέλφια είχαν ποινικό μητρώο, η εισαγγελία δημοσιοποίησε ότι μόνο ο Αγγελος Χατζηαγγελής είχε μια καταδίκη για πλημμέλημα το 1994.

ΗΠΑ: Τα αδέρφια Χατζηαγγελή που ήταν έτοιμα για «ανθρωποθυσίες»-3
Η «λίστα στόχων» των αδελφών Χατζηαγγελή. Φωτ.: Queens District Attorney Melinda Katz

«Κατασκευάζουν όπλα βλέποντας βίντεο»

Βάσει της ενημέρωσης της εισαγγελέως του Κουίνς, δεν υπάρχουν προς στιγμή αποδείξεις ότι τα δύο αδέλφια ήταν μέλη κάποιου εγκληματικού ή τρομοκρατικού δικτύου, αν και «η έρευνα είναι σε εξέλιξη». Αναφορικά με το πώς η εισαγγελία ξεκίνησε να ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, η εισαγγελέας Μελίντα Κάτζ δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, παρά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «είμαστε προληπτικοί και επιθετικοί στην εξεύρεση όπλων που κατασκευάζονται σε σπίτια ανθρώπων». Συμπλήρωσε μάλιστα, πως «υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν από το διαδίκτυο μέρη και εξαρτήματα όπλων, τα οποία μπορούν να κατασκευάσουν, παρακολουθώντας ένα 30λεπτο βίντεο στο υπόγειο του διαμερίσματός τους».   

Να σημειωθεί πως ακριβώς απέναντι από το σπίτι των δύο αδελφών υπάρχει σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές δεν φαίνεται να ήταν στόχος τους. Δεδομένου ότι στο σπίτι ανευρέθηκε σωρεία αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, οι πυροτεχνουργοί της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που κλήθηκαν στο σημείο, εκκένωσαν αρκετές φορές τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.   

Η εισαγγελέας Μελίντα Κατζ συμπλήρωσε πως «η πόλη είναι πιο ασφαλής σήμερα», καθώς και ότι «δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των ζωών που σώθηκαν, αλλά ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα δεν πρόκειται ποτέ να βλάψουν κανέναν». Η επόμενη δικάσιμος των δύο αδελφών έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου 2024. Από την πλευρά του, ο επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Εντουαρντ Κάμπαν, δήλωσε ότι «αυτή η κρύπτη όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών και μη ανιχνεύσιμων όπλων- φαντασμάτων που εκτυπώθηκαν σε 3D εκτυπωτή, είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει φρικτό μακελειό».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή