Ισπανία: «Οχι» στην αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Ισπανία: «Οχι» στην αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών

Το καταλανικό Junts του Κάρλες Πουτζδεμόν καταψήφισε το νομοσχέδιο, αφότου απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους Σοσιαλιστές του PSOE

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας σε Καταλανούς αυτονομιστές, που διώκονται για την απόπειρα απόσχισης το 2017, απέρριψε την Τρίτη το κοινοβούλιο στην Ισπανία.

Η απόρριψη του νομοσχεδίου, η οποία αποτελεί πλήγμα για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, οφείλεται σε αποκλίσεις μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των κομμάτων υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβληθεί σε νέα ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές Junts του Κάρλες Πουτζδεμόν καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αφότου απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους Σοσιαλιστές του PSOE.

Το Junts ήθελε όλες οι εξαιρέσεις αναφορικά με την τρομοκρατία να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο, καθώς ορισμένοι πολιτικοί του βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό δικαστική έρευνα, σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο προώθησε το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ως αντάλλαγμα για την κοινοβουλευτική στήριξη από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα Esquerra Republicana de Catalunya και Junts.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή