ΟΗΕ για Σουδάν: «Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι» έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου

ΟΗΕ για Σουδάν: «Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι» έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου

Στις 21 Δεκεμβρίου εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε κάνει λόγο «για τη σημαντικότερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως»

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μάχες στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης έχουν αναγκάσει «σχεδόν 8 εκατομμύρια» ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι, που βρίσκεται στην Αιθιοπία.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023 μεταξύ του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό, πρώην δεύτερου στην ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Armed Conflict Location & Event Data (Acled), που θεωρούνται όμως ότι δεν αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς αριθμούς.

«Οι βίαιες συγκρούσεις στο Σουδάν» έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό «σχεδόν 8 εκατ. ανθρώπων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Γκράντι, ζητώντας «έκτακτη στήριξη (…) για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες».

«Η σημαντικότερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως»

«Ακουσα σπαρακτικές ιστορίες απώλειας οικογένειας, φίλων, σπιτιών και μέσων διαβίωσης, όμως εν μέσω αυτή της απελπισίας είδα επίσης την αποφασιστικότητα των προσφύγων να προχωρήσουν, αν τους προσφέρουμε στήριξη και ευκαιρίες», τόνισε.

Στις 21 Δεκεμβρίου εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι από τον πόλεμο είχαν εκτοπιστεί έως τότε 7,1 εκατ. άνθρωποι, κάνοντας λόγο «για τη σημαντικότερη κρίση εκτοπισμού παγκοσμίως».

Μία από τις έξι γειτονικές χώρες του Σουδάν, η Αιθιοπία, έχει δεχθεί από τον Απρίλιο του 2023 περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτοί προστίθενται στους περίπου 50.000 Σουδανούς πρόσφυγες που ζούσαν ήδη εκεί.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νεοαφιχθέντων στο Τσαντ ξεπέρασε τις 500.000 από τον Απρίλιο και στο Νότιο Σουδάν φτάνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 1.500 άνθρωποι», τόνισε η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή