Ρωσία: Το Κρεμλίνο «στήνει» νέα «Wagner» στην Αφρική

Ρωσία: Το Κρεμλίνο «στήνει» νέα «Wagner» στην Αφρική

Η Μόσχα στρατολογεί χιλιάδες μισθοφόρους με την προοπτική να αναλάβουν δράση σε πέντε αφρικανικές χώρες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, να στρατολογεί χιλιάδες μισθοφόρους τους οποίους θέλει να στείλει σε συνολικά πέντε αφρικανικές χώρες, για να αντικαταστήσουν τους εναπομείναντες άνδρες της παλαιάς Wagner του θανόντος Γεβγκένι Πριγκόζιν η οποία πια έχει επισήμως «διαλυθεί» (ή, ανεπισήμως, περάσει υπό κρατικό έλεγχο).   

Πιο συγκεκριμένα, οι ρωσικές Αρχές λέγεται ότι θέλουν να στρατολογήσουν περί τα 20.000 άτομα προκειμένου εκείνα εν συνεχεία να αναλάβουν δράση: στο Μάλι, στη Μπουρκίνα Φάσο, στον Νίγηρα, στην ανατολική Λιβύη (υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων) και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.  

Ρωσία: Το Κρεμλίνο «στήνει» νέα «Wagner» στην Αφρική-1
(AP Photo/Sophie Garcia, File)

Μετά την αποτυχημένη εξέγερση και τον θάνατο του Πριγκόζιν, πολλοί μαχητές της Wagner υπέγραψαν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και όσοι εξ αυτών είχαν εμπειρία από επιχειρήσεις στην Αφρική μπορεί τώρα να μεταφερθούν στις νέες «αφρικανικές δυνάμεις» του Κρεμλίνου (τις ατυχώς επονομαζόμενες «Αφρικα Κορπς/Africa Corps» καθώς έτσι ονομαζόταν το ναζιστικό γερμανικό εκστρατευτικό σώμα που πολέμησε στην Αφρική τη δεκαετία του 1940).

«Η Ρωσία συγκροτεί το δικό της “Αφρικανικό Σώμα” για να ελέγξει την επιχειρηματική αυτοκρατορία της Wagner», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ενώ ο ιστοχώρος Gzero υπενθυμίζει ότι οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν είχαν εμπλακεί στο εμπόριο αφρικανικού χρυσού, διαμαντιών και άλλων πολύτιμων ορυκτών.

Με πληροφορίες από Gzero, Bloomberg  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή