Πόλεμος ενάντια στη φαιντανύλη: Η μάχη που μπορεί να «ενώσει» ΗΠΑ και Κίνα

Πόλεμος ενάντια στη φαιντανύλη: Η μάχη που μπορεί να «ενώσει» ΗΠΑ και Κίνα

Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες στο Πεκίνο, εγκαινιάζοντας τις εργασίες της σινοαμερικανικής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα διάλειμμα περίπου τεσσάρων ετών, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ξεκίνησαν εκ νέου να επιχειρούν να συντονίσουν, μέσω συνομιλιών, τις ενέργειές τους στο μέτωπο της καταπολέμησης των δικτύων παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και κυρίως φαιντανύλης.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων επισκέφθηκε το Πεκίνο όπου είχε, στις 30 Ιανουαρίου, συνάντηση με την κινεζική πλευρά, υπό την ομπρέλα πια της σινοαμερικανικής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών «U.S.-China Counternarcotics Working Group».

Η εν λόγω ομάδα, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν επισήμως αυτήν την εβδομάδα, συστάθηκε με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών στο μέτωπο του πολέμου κατά των ναρκωτικών.

«Οι συνομιλίες (σ.σ. της περασμένης Τρίτης, στο Πεκίνο) είναι ένα σημάδι ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να σταθεροποιούνται έπειτα από χρόνια εντάσεων», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero.  

Χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του συνθετικού οπιοειδούς που είναι πια γνωστό με το όνομα φαιντανύλη, ξεκινούν το «ταξίδι» τους από κινεζικές εταιρείες προτού φτάσουν στα χέρια των ναρκοκαρτέλ στο Μεξικό και έπειτα καταλήξουν, ως φαιντανύλη, στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται, πια, να αντιμετωπίσουν την πιο θανατηφόρα κρίση ναρκωτικών που έχουν ποτέ ζήσει ως χώρα.

Οι θάνατοι από χρήση φαιντανύλης θα είναι ένα από τα ζητήματα που πρόκειται να κυριαρχήσουν, μεταξύ άλλων, στις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.  

Η φαιντανύλη έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την ηρωίνη από την οποία είναι όμως πολύ ισχυρότερη. Εκτιμάται ότι το 2022 προκάλεσε 70.000 από τους συνολικά 106.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Το 2023, για πρώτη φορά στα αμερικανικά χρονικά, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ξεπέρασαν τους 112.000 και είναι σαφές ότι δεκάδες χιλιάδες από αυτούς προκλήθηκαν από χρήση φαιντανύλης.

Με πληροφορίες από Gzero  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή