Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη

Μόνο στη Γαλλία υπολογίζεται ότι οι αγρότες έχουν στήσει περίπου 100 μπλόκα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε σήμερα τεθωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στο Παρίσι, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, την ώρα που οι αγρότες αποκλείουν αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία και στο Βέλγιο και οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αγρότες λένε πως ενώνουν και εκείνοι τις δυνάμεις τους με το κίνημα των διαμαρτυριών, το οποίο πλήττει επίσης τη Γερμανία και στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να θεωρηθεί αρκετό για να κατευνάσει την οργή των αγροτών, οι οποίοι λένε πως θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών ωσότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή προκύπτει από τη συσσώρευση κανόνων τους οποίους αρχικά αποδέχεσαι […] ωσότου η κατάσταση γίνει υπερβολική», δήλωσε ο Αρνόντ Ρουσό, επικεφαλής της πανίσχυρης συνδικαλιστικής ένωσης της Γαλλίας FNSEA.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι ειρηνικές, παρότι οι Γάλλοι αγρότες έχουν ρίξει υγρή κοπριά σε δημοτικά κτίρια και έχουν πυρπολήσει λάστιχα αυτοκινήτων, η αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 18 ανθρώπων. Οι συλληφθέντες οδηγούσαν τρακτέρ και επιχειρούσαν να αποκλείσουν την αγορά τροφίμων στο Ρουνζίς στο Παρίσι, ένα κομβικό σημείο για τους παραγωγούς στη Γαλλία και πέραν αυτής, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία. Προς το παρόν, η αστυνομία έχει αφήσει τους αγρότες να στήνουν μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους χωρίς να επεμβαίνει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει πως ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών στους αυτοκινητόδρομους θα γίνουν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να αποκλείσουν αεροδρόμια ή την αγορά του Ρουνζίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά υπάρχουν περίπου 100 μπλόκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT