Εκθετική αύξηση του sextortion – Στη Γερουσία οι CEO των γιγάντων των social media

Εκθετική αύξηση του sextortion – Στη Γερουσία οι CEO των γιγάντων των social media

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Meta, του TikTok, του X, του Snap και του Discord βρέθηκαν αντιμέτωποι με ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο πλαίσιο ακρόασής τους στη Γερουσία των ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των γιγάντων της κοινωνικής δικτύωσης (Meta, X, TikTok, Snap και Discord) αντιμετώπισαν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειές τους να καταπολεμήσουν τη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο πλαίσιο ακρόασης στη Γερουσία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, ανέφερε στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά, που κατέδειξαν την εκθετική αύξηση σε περιστατικά «sextortion», δηλαδή έναν τύπο εκβιασμού και εκμετάλλευσης, με τον οποίο οι θύτες εξαπατούν ανήλικους χρήστες, ζητώντας τους να στέλνουν ακατάλληλες φωτογραφίες και βίντεο.

«Αυτή η ανησυχητική αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών καθοδηγείται από ένα πράγμα: τις αλλαγές στην τεχνολογία», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης.



«Δέχθηκα σεξουαλική εκμετάλλευση στο Facebook», αποκαλύπτει ένα παιδί σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στην αίθουσα κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Στην αίθουσα ακροάσεων, δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι περιμένοντας να μπουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους. «Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι λοιπές εταιρείες που εκπροσωπούνται εδώ, ξέρω ότι δεν το θέλετε, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Γκράχαμ. «Εχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους», πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου της TikTok, Σου Ζι Τσιου, ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε είχε δεχθεί μια σειρά σκληρών ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων και η επίδραση του προϊόντος της κινέζικης εταιρείας στην ψυχική υγεία των παιδιών.

«Κάνουμε προσεκτικές επιλογές για να κάνουμε την εφαρμογή μας αφιλόξενη για όσους θέλουν να βλάψουν τους εφήβους», είπε, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες του TikTok απαγορεύουν αυστηρά οτιδήποτε θέτει τους εφήβους σε κίνδυνο εκμετάλλευσης ή άλλης βλάβης – «και τις επιβάλλουμε σθεναρά».

Αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok μηνιαίως, 20 εκατομμύρια περισσότερο από ό,τι πέρυσι.

Σε ερώτηση του Γκράχαμ, είπε ότι η TikTok θα ξοδέψει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

«Είμαστε δεσμευμένοι να προστατεύουμε τους νέους από την κακοποίηση, αλλά αυτή είναι μια διαρκής πρόκληση», είπε ο Ζούκερμπεργκ στην κατάθεσή του. «Καθώς βελτιώνουμε τις άμυνες σε έναν τομέα, οι εγκληματίες αλλάζουν την τακτική τους και πρέπει να βρούμε νέες απαντήσεις». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η εταιρεία του δεν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας παιδικής έκδοσης του Instagram.

Η Λίντα Γακαρίνο του Χ είπε ότι η εταιρεία θα εφαρμόσει το Stop Child Sexual Abuse Material (CSAM), που καταργεί τη νομική προστασία των εταιρειών τεχνολογίας για να επιτρέψει στα θύματα να τους μηνύσουν. Οι περισσότερες εταιρείες αντιτίθενται στην εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου.

Ο Εβαν Σπίγκελ, CEO του Snap, είπε ότι «οι γονικοί έλεγχοι μοιάζουν με το πώς πιστεύουμε ότι οι γονείς παρακολουθούν τη δραστηριότητα των εφήβων στον πραγματικό κόσμο. Οι γονείς θέλουν να ξέρουν με ποιους περνούν χρόνο οι έφηβοί τους, αλλά δεν χρειάζεται να ακούν κάθε συνομιλία».

Η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ διερωτήθηκε εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδεικνύουν αδράνεια, συγκρίνοντας την κατάσταση με το διαδίκτυο με την απάντηση που δόθηκε όταν ένα Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια πτήσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Όταν ένα αεροσκάφος Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια της πτήσης πριν από εβδομάδες, κανείς δεν αμφισβήτησε την απόφαση να καθηλωθεί ο στόλος… Επομένως, γιατί δεν αναλαμβάνουμε το ίδιο είδος αποφασιστικής δράσης μπροστά στον κίνδυνο αυτών των πλατφορμών, όταν γνωρίζουμε πως παιδιά πεθαίνουν;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή