Ισπανία: Εύθραυστη η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Εύθραυστη η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

Το καταλανικό κόμμα Junts καταψήφισε το νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας σε συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα του 2014

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρωτά σημεία στην κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε το πρώτο σημαντικό «κρας τεστ» της, καθώς το περιβόητο νομοσχέδιο για την απόδοση αμνηστίας σε εκατοντάδες Καταλανούς αυτονομιστές απορρίφθηκε από το ισπανικό Κοινοβούλιο.

Αν και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ ήρθε δεύτερο στις εκλογές του καλοκαιριού, πίσω από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο ίδιος κατάφερε εντούτοις έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών να δημιουργήσει κυβέρνηση με τη στήριξη του αριστερού Sumar και μιας πλειάδας τοπικών αυτονομιστικών κομμάτων. Βάση αυτής της πολυμερούς συνεργασίας υπήρξε η υπόσχεση του Σάντσεθ ότι θα χορηγήσει αμνηστία σε περισσότερους από 400 Καταλανούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2014 και στις κινηματικές δράσεις που επακολούθησαν. Ο Σάντσεθ δέχθηκε να υποχωρήσει βλέποντας ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Ο πιο επιφανής ωφελούμενος από τον νέο νόμο αναμενόταν να είναι ο τότε πρόεδρος της καταλανικής περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος θεωρείται ο «ενορχηστρωτής» του δημοψηφίσματος και ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από το 2017.

Ωστόσο, όλα τα κόμματα του συνασπισμού είχαν ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό Σάντσεθ πως η συγκατάθεσή τους γίνεται υπό αυστηρούς όρους και ότι θα αποχωρήσουν από τον συνασπισμό σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι αιτιάσεις τους. Τελικά, το τοπικιστικό καταλανικό κόμμα Junts του ίδιου του Πουτζδεμόν, που παράσχει στην κυβέρνηση 7 πολύτιμες έδρες, διαφώνησε, με αποτέλεσμα η πρόταση να απορριφθεί με 179 ψήφους κατά έναντι 171 υπέρ στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών. Η άρνηση του κόμματος αφορά το γεγονός πως, σύμφωνα με την ηγεσία του, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει επαρκή νομική κάλυψη για όσους και όσες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση σε σχέση με την εμπλοκή τους στην προσπάθεια απόσχισης. Κάτι τέτοιο, λένε, θα μπορούσε να οδηγήσει τα άτομα αυτά σε μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες, ανεξάρτητα από το καθεστώς αμνηστίας που θα τους χορηγηθεί.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Junts, Μίριαμ Νογουέρας, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια «καλή αρχή», χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να μην μπορεί στο μέλλον να καταπατηθεί από την «προκατειλημμένη ισπανική Δικαιοσύνη». Κατηγορούμενος από τους αντιπάλους του για πολιτικό κυνισμό και «μανούβρες προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία», ο Σάντσεθ δέχθηκε μάλλον απρόθυμα να εξετάσει ξανά κάποια σημεία του νομοθετικού κειμένου, το οποίο επεστράφη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή