Αυξάνεται η πίεση στον Ορμπαν να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αυξάνεται η πίεση στον Ορμπαν να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει το αίτημα ένταξης της Στοκχόλμης, καθυστερώντας τη διαδικασία που απαιτεί την υποστήριξη όλων των μελών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η πίεση στην Ουγγαρία προκειμένου να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι έφτασε στα άκρα όσον αφορά τη συμφωνία για βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, την οποία αποδέχθηκε τελικά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη έπειτα από εβδομάδες άρνησης.

Η Ουγγαρία ήταν το μοναδικό από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν είχε υποστηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Είναι επίσης η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει το αίτημα ένταξης της Στοκχόλμης, καθυστερώντας τη διαδικασία, η οποία απαιτεί την υποστήριξη όλων των μελών.

Ο Ορμπαν, ο οποίος έχει καλύτερους δεσμούς με τη Ρωσία σε σχέση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από το εξωτερικό να επιταχύνει τη διαδικασία επικύρωσης.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν σε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση τη Δευτέρα για το ζήτημα της σουηδικής ένταξης.

Ωστόσο, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπαν ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη ότι θα «περιμένουν» τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον και μετά θα αποφασίσουν.

Ο επικεφαλής Τύπου του Ορμπαν δεν απάντησε σε ερώτηση του Reuters σήμερα Παρασκευή σχετικά με το πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ο Ορμπαν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία έχει χρησιμοποιήσει για να επιβάλει νομοθετικές ρυθμίσεις, σε κάποιες περιπτώσεις εν μία νυκτί.

«Μόνιμη η βλάβη» στις σχέσεις με ΗΠΑ, εάν καθυστερήσει

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουγγαρία πρέπει να επιταχύνει την έγκριση, υποδηλώνοντας ότι οι σχέσεις της Βουδαπέστης με την Ουάσιγκτον κινδυνεύουν με μόνιμη βλάβη εάν ο Ορμπαν δεν ενεργήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία για βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία επιτεύχθηκε γρήγορα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, καθώς κάμφθηκε η μακροχρόνια αδιαλλαξία του Ορμπαν. Σημειώνεται πως η Βουδαπέστη έχει αρνηθεί να στείλει όπλα στο Κίεβο.

Ο Ορμπαν υπήρξε έντονος επικριτής της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης της Ε.Ε. προς το Κίεβο και διατήρησε δεσμούς με το Κρεμλίνο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να παρακρατεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ που προορίζονται για τη Βουδαπέστη εν μέσω κατηγοριών ότι ο Ορμπαν έχει βλάψει τη δημοκρατία στο εσωτερικό στα 13 χρόνια εξουσίας του. Η κυβέρνησή του απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή