Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Η 45χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έπειτα από μόλις οχτώ μήνες στο εν λόγω πόστο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 45χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν παραιτήθηκε από τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έπειτα από μόλις οχτώ μήνες στον εν λόγω πόστο.

Η 45χρονη είχε αναλάβει το τιμόνι της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας σε μια δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία, τον περασμένο Ιούνιο.   

Οταν μάλιστα έγινε διοικήτρια το καλοκαίρι του 2023, ήταν η πέμπτη κατά σειρά αξιωματούχος που τοποθετείται στη συγκεκριμένη «ηλεκτρική καρέκλα» από το 2019 και μετά.

Με σημερινή ανάρτησή της στο δίκτυο X/Twitter, η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε.

Στη σχετική ανάρτησή της, η ίδια υποστηρίζει ότι «πρόσφατα οργανώθηκε μια μεγάλη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον της» και ότι «προκειμένου να μην επηρεαστούν περαιτέρω από αυτήν τη διαδικασία η οικογένειά της και το αθώο παιδί της που δεν είναι ούτε ενάμισι έτους», ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να κάνει δεκτή την παραίτησή της.

Προ ημερών, η αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Sozcu είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με μια υπάλληλο της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ισχυριζόταν ότι απολύθηκε άδικα από την τράπεζα από τον πατέρα της Ερκάν.

Η Ερκάν είχε τότε διαψεύσει ως «αβάσιμη» την εν λόγω είδηση. Συνεχίζοντας, η ίδια είχε μάλιστα διαμαρτυρηθεί, υποστηρίζοντας ότι εκείνη η «απαράδεκτη» είδηση ​​είχε ως στόχο την ίδια και την οικογένειά της.

Από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε ανέλαβε τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και έπειτα, το επιτόκιο «εκτοξεύθηκε» από το 8,5% στο 45%, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού ο οποίος όμως παραμένει στα ύψη (στο 64,8% τον περασμένο Δεκέμβριο). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT