Πρώτη αγροτική κινητοποίηση στην Ελβετία – Τρακτέρ στο κέντρο της Γενεύης

Πρώτη αγροτική κινητοποίηση στην Ελβετία – Τρακτέρ στο κέντρο της Γενεύης

Τα τρακτέρ, με τη συνοδεία αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν σε μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Γενεύης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου τριάντα τρακτέρ κατέβηκαν σήμερα Σάββατο στους δρόμους της Γενεύης προκειμένου να εκφράσουν την οργή των Ελβετών αγροτών, στην πρώτη αγροτική κινητοποίησε που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ελβετία.

«Ως νέους, μας κάνει να φοβόμαστε πολύ το ότι δεν ξέρουμε ειλικρινά αν υπάρχει μέλλον στο επάγγελμά μας. Είναι αρκετά λυπηρό να βλέπουμε την προηγούμενη από εμάς γενιά η οποία δυσκολευόταν ήδη να παραγάγει κέρδη και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό για να κάνει αυτό που η πολιτική απαιτεί από εμάς να κάνουμε: να παράγουμε με πιο πράσινο και ποιοτικό τρόπο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντόνέν Ραμού, 19 ετών, μαθητευόμενος αμπελουργός.

Χαιρετίζοντας τη μετάβαση στην πράσινη γεωργία, αυτός ο νεαρός διαδηλωτής ζητάει «περισσότερη βοήθεια». «Και κυρίως, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε προϊόντα που δεν ακολουθούν αυτούς τους ίδιους κανόνες και αυτήν τη στόχευση», υπογράμμισε.

Η πρώτη συγκέντρωση αγροτών στην Ελβετία -που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης- οργανώθηκε από την ένωση αγροτών Uniterre.

Το αγροτικό συνδικάτο, η Union suisse des paysans, κάλεσε αυτήν την εβδομάδα σε συλλογή υπογραφών σε μία ενέργεια που από κάποιους κρίθηκε ως ανεπαρκής.

Τα τρακτέρ, με τη συνοδεία αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν σε μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Γενεύης, προσελκύοντας πλήθος περίπου 200 ατόμων.

«Είναι η πρώτη αγροτική συγκέντρωση στην Ελβετία και έρχεται έπειτα από διαδηλώσεις και αποκλεισμούς παντού στην Ευρώπη. Στην Ελβετία πολλοί ισχυρίζονται πως η κατάσταση είναι διαφορετική και πως δεν υφιστάμεθα τις πολιτικές» της Ε.Ε., «όμως στην πραγματικότητα είμαστε στην ίδια μοίρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελίν Μίλερ, συνδικαλιστική γραμματέας της Uniterre.

«Το τέλος μας θα είναι η πείνα σας»

Ανεβασμένος πάνω σε τρακτέρ, ο Ρούντι Μπερλί, στέλεχος της Uniterre, ανέφερε: «Η γεωργία στην Ευρώπη πάει πολύ άσχημα, πιασμένη στη μέγγενη ανάμεσα στις απαιτήσεις μιας βιώσιμης γεωργίας και μιας πίεσης για ανταγωνιστικότητα, πάντοτε στη φθηνότερη τιμή για να αποκομίζουν κέρδη οι μεγάλες αλυσίδες και η διατροφική βιομηχανία».

«Αυτό το σκηνικό ισχύει επίσης και για ό,τι συμβαίνει στην Ελβετία», είπε.

Μεταξύ των συνθημάτων στα πανό που έχουν αναρτηθεί πάνω στα τρακτέρ, «Χωρίς αγρότες, τίποτα στο στόμα», «Το τέλος μας θα είναι η πείνα σας» ή ακόμη «Οι μεγάλες αλυσίδες πρέπει να καταβάλλουν δίκαιες τιμές».

Ο 50χρονος Φλοριάν Μποντέ, εκτροφέας αγελάδων και κοτόπουλων, ζητεί μεγαλύτερη «διαφάνεια» στο περιθώριο κέρδους των σουπερμάρκετ.

«Οι διανομείς έχουν μεγαλύτερο περιθώριο από τον παραγωγό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι εντελώς απαράδεκτο», διαμαρτυρήθηκε.

Κάνει επίσης έκκληση να αγοράζονται τοπικά προϊόντα, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θέλει να «τα φορτώσει όλα στην πλάτη των καταναλωτών, επειδή είναι πολύπλοκο σήμερα να ξέρουμε την προέλευση των προϊόντων στις ετικέτες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή