Συνάντηση Μπλίνκεν – Σίσι για τους ομήρους στη Γάζα

Συνάντηση Μπλίνκεν – Σίσι για τους ομήρους στη Γάζα

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει μαραθώνια ημέρα συζητήσεων στην Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ.

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε σήμερα Τρίτη στο Κάιρο όπου έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για την προώθηση εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνίας για τους ομήρους με τη μεσολάβηση των Αιγυπτίων και του Κατάρ.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αναχώρησε από το Ριάντ λίγο μετά την ανατολή του ηλίου για μαραθώνια ημέρα επαφών στην Αίγυπτο και το Κατάρ πριν πετάξει για το Ισραήλ όπου θα έχει συζητήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, τα μεταπολεμικά σχέδια για τη Γάζα και την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Πέμπτο ταξίδι στη Μέση Ανατολή

Το πέμπτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τον Οκτώβριο έρχεται, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν την εκστρατεία αντιποίνων εναντίον πολιτοφυλακής που πρόσκειται στο Ιράν και η οποία είχε επιτεθεί τον περασμένο μήνα και είχε σκοτώσει Αμερικανούς στρατιώτες σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιορδανία.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι πιθανή εκεχειρία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την παύση των μαχών στη Γάζα αποτελεί κλειδί για την πρόοδο σε άλλες προκλήσεις, όπως η διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, η πορεία προς μία παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και μία συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT