Το Ιράν «μπορεί να έχει πυρηνικά σε μια εβδομάδα αν θέλει», λέει ινστιτούτο στις ΗΠΑ

Το Ιράν «μπορεί να έχει πυρηνικά σε μια εβδομάδα αν θέλει», λέει ινστιτούτο στις ΗΠΑ

Μια νέα έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εγγύτητα το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα έκθεση από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εγγύτητα το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, αναβαθμίζοντας το επίπεδο απειλής του σε «Εξαιρετικό Κίνδυνο», τον υψηλότερο από τους έξι χαρακτηρισμούς του.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από τότε που το ινστιτούτο άρχισε να παρακολουθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τη δεκαετία του 1990.

Από το 2022, λέει η έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο χρόνος που απαιτούσε το Ιράν ήταν μηδενικός, δηλαδή, η Τεχεράνη «έχει περισσότερο κι από αρκετό ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού (HEU) ώστε να δημιουργήσει άμεσα ένα πυρηνικό εκρηκτικό».

Το ίδιο το ουράνιο δεν είναι το μόνο συστατικό που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, αν και είναι μακράν το πιο δύσκολο να βρεθεί. «Εάν το Ιράν ήθελε να εμπλουτίσει περαιτέρω το εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 60% έως το 90% ουράνιο οπλικής ποιότητας… θα μπορούσε να το κάνει γρήγορα», αναφέρει η έκθεση.

Το Ιράν «μπορεί να έχει πυρηνικά σε μια εβδομάδα αν θέλει», λέει ινστιτούτο στις ΗΠΑ-1
Ο δείκτης του Institute for Science and International Security για την πυρηνική απειλή από το Ιράν.

Το Ινστιτούτο προσθέτει ότι η Τεχεράνη «μπορεί να παραγάγει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο όπλων για ένα πυρηνικό όπλο σε μια εβδομάδα», συνεχίζει, «χρησιμοποιώντας μόνο ένα κλάσμα του εμπλουτισμένου ουρανίου του κατά 60%. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο για τους επιθεωρητές να το εντοπίσουν αμέσως, εφόσον το Ιράν λάμβανε μέτρα για να καθυστερήσει την πρόσβαση των επιθεωρητών».

Πηγή: Isis-online.org, Jerusalem Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT