Πορτογαλία – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για την κεντροδεξιά, σε άνοδο η ακροδεξιά

Πορτογαλία – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα για την κεντροδεξιά, σε άνοδο η ακροδεξιά

Οι πρόωρες εκλογές, οι δεύτερες στην Πορτογαλία την τελευταία διετία, προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση, τον Νοέμβριο, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία της Πορτογαλίας αναμένεται να συγκεντρώσει τα υψηλότερα ποσοστά στις πρόωρες εκλογές της 10ης Μαρτίου, αλλά όχι αρκετά υψηλά, ώστε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη.

Ενα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να αναγκάσει τη Δημοκρατική Συμμαχία να αναζητήσει στήριξη από την ακροδεξιά προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η έρευνα της CESOP για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP και την εφημερίδα Publico έδειξε ότι η υποστήριξη προς την κεντροδεξιά Συμμαχία ανέρχεται σε ποσοστό 32%, το οποίο της δίνει την πρώτη θέση, μπροστά από το κυβερνών κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα με ποσοστό 28%.

Το ακροδεξιό, αντισυστημικό Chega ενισχύει επίσης το ποσοστό του, συγκεντρώνοντας 19%. Ο ηγέτης του, Αντρέ Βεντούρα, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι το κόμμα του θα συμμετείχε σε δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(PSD) που ηγείται της τρικομματικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, έχει απορρίψει κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας με το Chega.

Δεύτερες κάλπες σε δύο χρόνια

Οι πρόωρες εκλογές, οι δεύτερες στην Πορτογαλία κατά την τελευταία διετία, προκηρύχθηκαν μετά την παραίτηση, τον Νοέμβριο, του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα εν μέσω σκανδάλου για φερόμενες παρανομίες της κυβέρνησής του στη διαχείριση μεγάλων πράσινων επενδυτικών έργων.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT