Ολλανδία: «Κινέζοι κατάσκοποι παραβίασαν το αμυντικό δίκτυο»

Ολλανδία: «Κινέζοι κατάσκοποι παραβίασαν το αμυντικό δίκτυο»

Χάκερ που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος απέκτησαν πρόσβαση σε εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του ολλανδικού υπουργείου Αμυνας, ανέφεραν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάκερ που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος απέκτησαν, κατά την περσινή χρονιά, πρόσβαση σε εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών του υπουργείου Αμυνας της Ολλανδίας, ανέφεραν την Τρίτη οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία αναφέρεται δημόσια σε τέτοιου είδους υπόθεση, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως πτυχή της κινεζικής πολιτικής κατασκοπείας.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες αυτής της φύσεως που διενεργεί η Κίνα γίνονται δημοσίως γνωστές, καθώς αυτό θα συμβάλει στο να αυξηθεί η διεθνής ανθεκτικότητα σ’ αυτού τους είδους την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο» δήλωσε η υπουργός Αμυνας της Ολλανδίας Καγίσα Ολονγκρεν.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών, γνωστές με τα ακρωνύμια MIVD και AIVD, δήλωσαν ότι οι χάκερ είχαν τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό ή πρόγραμμα, το οποίο «έκρυβε» τη δική του δραστηριότητα μέσα σε ένα δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων που χρησιμοποιούνταν από 50 άτομα για μη διαβαθμισμένη έρευνα.

«Οι MIVD και AIVD τονίζουν ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης κινεζικής πολιτικής κατασκοπείας κατά της Ολλανδίας και των συμμάχων τους», αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Η πρεσβεία της Κίνας στη Ολλανδία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού. Είθισται το Πεκίνο να διαψεύδει ισχυρισμούς για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, εκφράζοντας αντίθεση σε κάθε μορφή κυβερνοεπίθεσης.

Τον περασμένο Απρίλιο, η AIVD ανέφερε σε μια ετήσια αξιολόγησή της, ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ασφάλεια της Ολλανδίας προβαίνοντας σε απόπειρες κατασκοπείας με στόχο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστήμια.

Από την έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα δεν κατέστη σαφές ποιες πληροφορίες προσπαθούσαν να αποκτήσουν οι Κινέζοι χάκερ. Οι υπηρεσίες δήλωσαν ότι η ζημιά ήταν περιορισμένη, επειδή το δίκτυο ήταν ξεχωριστό από το κύριο σύστημα του υπουργείου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή