Κλιματική αλλαγή: Τι αποκαλύπτουν υπεραιωνόβια σφουγγάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας

Κλιματική αλλαγή: Τι αποκαλύπτουν υπεραιωνόβια σφουγγάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας κατέληξαν στο συμπέρασμα, αναλύοντας θαλάσσια σφουγγάρια ηλικίας 300 ετών, ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν ήδη αυξηθεί κατά 0,5°C προτού αρχίσουν οι επίσημες μετρήσεις με βάση τις οποίες υπολογίζουμε πια το ύψος της υπερθέρμανσης του πλανήτη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η διεθνής κοινότητα υιοθέτησε ένα σετ από «φιλόδοξους νέους στόχους» στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

Η Συμφωνία των Παρισίων –που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015 από την 21η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή– έθεσε έναν κατά πολλούς φιλόδοξο στόχο για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη που δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) μετρά την άνοδο της θερμοκρασίας με βάση σύγκρισης όσa στοιχεία είναι διαθέσιμα για τις θερμοκρασίες της περιόδου μεταξύ 1850 και 1900.

Ο γεωχημικός Μάλκολμ ΜακΚάλοκ του Ινστιτούτου Ωκεανών (Oceans Institute) του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας (University of West Australia) υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θαλάσσια σφουγγάρια ηλικίας εκατοντάδων ετών μπορούν να μας δώσουν ενδείξεις για παλαιότερες θερμοκρασίες, ακόμη και του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον ΜακΚάλοκ, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ήδη ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου καθώς οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υποτίμησαν κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου την «προβιομηχανική» βάση από την οποία ξεκίνησαν να μετρούν το ύψος της ανόδου.

Ο γεωχημικός Μάλκολμ ΜακΚάλοκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν την αναλογία των στοιχείων στροντίου προς τα στοιχεία ασβεστίου σε σπόγγους (Ceratoporella nicholsoni) που εντοπίζονται κοντά στο Πουέρτο Ρίκο, σε βάθη 33 έως 91 μέτρων. Ο λόγος για μια αναλογία που αλλάζει μόνο με τις μεταβολές στη θερμοκρασία του νερού, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Nature, τα προερχόμενα από τους σκελετούς των παλαιών σφουγγαριών στοιχεία φανερώνουν ότι ο πλανήτης άρχισε να θερμαίνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1860 αλλά και ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είχαν στην πραγματικότητα αυξηθεί κατά μισό βαθμό Κελσίου παραπάνω από όσο είχαν υπολογίσει ως βάση μέτρησης οι επιστήμονες της IPCC.

Σύμφωνα με την εν λόγω ανάλυση, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει ήδη από τα έτη 2010-2012 ξεπεράσει τον 1,5 °C και πλέον έχει μπει σε τροχιά να ξεπεράσει τους 2 °C τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες από Nature

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή