Ο Μπάιντεν δεν θα διωχθεί ποινικά για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων

Ο Μπάιντεν δεν θα διωχθεί ποινικά για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων

Το 2022 βρέθηκαν έγγραφα που έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο», αναγόμενα στην περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, στην κατοικία του Δημοκρατικού προέδρου στο Ντέλαγουερ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρισμα που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και συνέταξε Aμερικανός ειδικός εισαγγελέας επικρίνει τον χειρισμό διαβαθμισμένων εγγράφων από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και συνεργάτες του μεν, δεν εισηγείται την άσκηση ποινικών διώξεων δε, ανέφερε χθες Τρίτη η Washington Post.

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ –που είναι Ρεπουμπλικανός– αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός ημερών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ρ. Χουρ ορίστηκε ως ειδικός εισαγγελέας για την υπόθεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ πέρυσι.

Το 2022 βρέθηκαν έγγραφα που έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο», αναγόμενα στην περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος, στην κατοικία του Δημοκρατικού προέδρου στο Ντέλαγουερ και σε γραφείο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα.

Οι διαφορές με τη δίωξη Τραμπ 

Ο προκάτοχός του στην προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, μεγάλο φαβορί στην τρέχουσα εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη του υποψηφίου της παράταξης για τον Λευκό Οίκο –προεξοφλείται νέα αναμέτρηση Τραμπ – Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου–, αντιμετωπίζει απεναντίας ποινικές διώξεις για τον τρόπο που χειρίστηκε διαβαθμισμένα έγγραφα.

Ο 77χρονος Τραμπ δηλώνει αθώος.

Του ασκήθηκαν διώκεις κατόπιν εισήγησης άλλου ειδικού εισαγγελέα, του Τζακ Σμιθ· κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια διατηρώντας στην κατοχή του άκρως απόρρητα έγγραφα, που μεταξύ άλλων αφορούσαν το πυρηνικό οπλοστάσιο, αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.

Ο Ρεπουμπλικανός είχε τα έγγραφα –ανάμεσά τους φακέλους προερχόμενους από το Πεντάγωνο και τη CIA– στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κάποια θεάθηκαν σκορπισμένα σε πάτωμα.

Σε ό,τι αφορά τον Δημοκρατικό πρόεδρο, ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «λάθος», αναφέρθηκε σε έγγραφα που βρίσκονταν εκεί λόγω «απροσεξίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στην υπόθεση Μπάιντεν γίνεται λόγος για λιγότερα από 20 διαβαθμισμένα έγγραφα, ενώ στην υπόθεση Τραμπ για περίπου 300.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή