Πακιστάν: Πολύνεκρες εκρήξεις μπροστά σε γραφεία υποψηφίων την παραμονή των εκλογών

Πακιστάν: Πολύνεκρες εκρήξεις μπροστά σε γραφεία υποψηφίων την παραμονή των εκλογών

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από αυτοσχέδιους μηχανισμούς μία μέρα πριν τις εκλογές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο Πακιστάν, δύο ισχυρότατες εκρήξεις έξω από τα γραφείο υποψηφίων βουλευτών προκάλεσε σήμερα, Τετάρτη, τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην πολυπληθή μουσουλμανική χώρα.

Τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν 12 νεκροί και τουλάχιστον 10 τραυματίες από τη σφοδρή έκρηξη έξω από το γραφείο του πρώην τοπικού υπουργού Ασφαντιάρ Χαν Κακάρ, στο Πισίν της επαρχίας Μπαλοτσιστάν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρηκτικά που ήταν δεμένα πάνω σε μια μοτοσικλέτα. Λόγω της μεγάλης ισχύος της έκρηξης προκλήθηκαν ζημιές σε πολλά κτίρια και οχήματα.

Πακιστάν: Πολύνεκρες εκρήξεις μπροστά σε γραφεία υποψηφίων την παραμονή των εκλογών-1

Ο κ. Κακάρ είναι ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της Πέμπτης. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ήταν ο πραγματικός στόχος της επίθεσης.

Λίγα λεπτά αργότερα σε άλλη επαρχία της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σημειώθηκε άλλη έκρηξη που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους.

Η επίθεση καταγράφηκε στην Κίλα Σαϊφουλάχ, έξω από τα γραφεία ενός ισλαμιστικού κόμματος, του Τζαμιάτ Ουλέαμα Ισλάμ. Πρόκειται για κόμμα που έχει και στο παρελθόν δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις σε πολιτικά γραφεία και κομματικές συγκεντρώσεις, τόσο στην ανήσυχη περιοχή του Μπαλοτσιστάν, στα σύνορα με το Ιράν, όσο και αλλού. Τα περιστατικά της Τετάρτης όμως είναι με διαφορά τα σοβαρότερα ως τώρα.

Ιμράν Καν

Το Πακιστάν πηγαίνει στις κάλπες την Πέμπτη με φυλακισμένο τον δημοφιλή πολιτικό Ιμράν Καν, νικητή των τελευταίων εθνικών εκλογών, υπόθεση που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα παρά την οικονομική κρίση και τα άλλα δεινά που απειλούν τη χώρα.

Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση των υποστηρικτών του Καν κοντά σε περίπτερα θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις εξαιτίας αυτού που εκείνοι αποκαλούν καταστολή του στρατού με περιορισμό της εκστρατείας του κόμματος του Καν.

Ο πακιστανικός στρατός αρνείται ότι παρεμβαίνει στην πολιτική, αλλά χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται στους δρόμους κατά της παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων στα πολιτικά πράγματα της εξοπλισμένης με πυρηνικά χώρας.

«Ενθαρρύνετε τον μέγιστο αριθμό ατόμων να ψηφίσουν, περιμένετε στο εκλογικό τμήμα… και μετά μείνετε ήσυχοι έξω από το γραφείο του υπευθύνου καταμέτρησης μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα», είπε ο Καν σήμερα, Τετάρτη, μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X.

Πηγή: Reuters, Tribune, Samaa TV

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή