Αντιπρόταση της Χαμάς για εκεχειρία τριών φάσεων στη Γάζα

Αντιπρόταση της Χαμάς για εκεχειρία τριών φάσεων στη Γάζα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μελετά την αντιπρόταση της Χαμάς για εκεχειρία συνολικής διάρκειας 4,5 μηνών που προβλέπει, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση όλων των ομήρων, ωστόσο, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει χθες Τρίτη ότι «δεν θα σταματήσει»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς πρότεινε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για τεσσερισήμισι μήνες που θα οδηγούσε στον τερματισμό του πολέμου, απαντώντας σε πρόταση που έστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και την οποία υποστήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters, η αντιπρόταση της Χαμάς προβλέπει εκεχειρία σε τρεις φάσεις, διάρκειας 45 ημερών η καθεμία.

Απελευθέρωση ομήρων

Η πρόταση προβλέπει ότι η Χαμάς θα ανταλλάξει τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Επίσης, θα άρχιζε η ανοικοδόμηση της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν πλήρως και θα ανταλλάσσονταν σοροί και λείψανα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έφθασε τη νύχτα στο Ισραήλ έπειτα από συνάντηση με τους ηγέτες των διαμεσολαβητών Κατάρ και Αιγύπτου, στην πιο σοβαρή διπλωματική προσπάθεια με στόχο την επίτευξη εκτεταμένης εκεχειρίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόταση της Χαμάς, όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι πρόκειται να απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση των 45 ημερών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης και οι υπόλοιποι θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση.

Μέχρι το τέλος της τρίτης φάσης, η Χαμάς θα περίμενε ότι οι πλευρές θα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, ανέφερε σε προσθήκη στην πρόταση ότι επιθυμεί την απελευθέρωση 1.500 κρατουμένων, το ένα τρίτο των οποίων θα επιλεγεί, βάσει του σχεδίου, από τον κατάλογο των Παλαιστινίων στους οποίους έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη από το Ισραήλ.

Η εκεχειρία θα αύξανε επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους απελπισμένους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πείνα και τρομερές ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Νενατιάχου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στο Τελ Αβίβ, αναμένεται να πιέσει την ισραηλινή πολιτική ηγεσία για την κήρυξη νέας ανακωχής σήμερα, Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ – Χαμάς εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

Η πρόταση για τη νέα ανακωχή στην οποία απάντησε η Χαμάς καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιιν Νετανιάχου και της Μοσάντ ανέφερε πως η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η οποία τη «μελετά διεξοδικά».

Ο Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Μπλίνκεν.

Στα τέλη Νοεμβρίου, εκεχειρία μίας εβδομάδας επέτρεψε να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο και να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από 100 όμηροι από τους 250, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών.

Χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε πως ενημερώθηκαν οι οικογένειες 31 ομήρων που βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας πως αυτοί είναι νεκροί.

Νετανιάχου: Δεν θα σταματήσουμε

«Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» για να συμφωνηθεί νέα εκεχειρία, «όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι εφικτή και απαραίτητη» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για να καταλήξουμε σε αυτήν», διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Κατ’ αυτόν, το σχέδιο συμφωνίας που καταρτίστηκε στα τέλη του Ιανουαρίου στο Παρίσι «προσφέρει την προοπτική παρατεταμένης ηρεμίας, απελευθέρωσης των ομήρων και αύξησης της βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βιώνει μείζονα ανθρωπιστική κρίση. Αυτό «θα ήταν ξεκάθαρα ευνοϊκό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Εως τώρα, η ηγεσία της Χαμάς διεκδικούσε πλήρη κατάπαυση του πυρός. Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει το ενδεχόμενο, διαμηνύει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα τερματιστούν παρά μόνο αφότου «εξαλειφθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και απελευθερωθούν οι όμηροι.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο προς την ολοκληρωτική νίκη και δεν θα σταματήσουμε. Αυτή τη θέση μοιράζεται η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού», επέμεινε χθες Τρίτη ο Νετανιάχου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT