Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμοί βίζας για όσους εμπλέκονται σε κατάχρηση εμπορικού spyware

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Περιορισμοί βίζας για όσους εμπλέκονται σε κατάχρηση εμπορικού spyware

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη δράση στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωράει σήμερα στην υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή περιορισμών σε ό,τι αφορά την έκδοση βίζας σε άτομα που εμπλέκονται σε κατάχρηση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας (commercial spyware).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για την πιο πρόσφατη δράση που λαμβάνεται στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της κατάχρησης εμπορικού spyware. Προηγούμενες δράσεις περιελάμβαναν την έκδοση εκτελεστικού διατάγματος που απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να κάνει χρήση τέτοιου είδους λογισμικού, η οποία ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή για τα παγκόσμια συμφέροντα, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, το υπουργείο Εμπορίου είχε προβεί σε καταχώριση εταιρειών εμπορικού spyware που διευκόλυναν την κατάχρηση προηγμένων εργαλείων παρακολούθησης, ενώ είχαν κινηθεί και διπλωματικές διαδικασίες για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξημένες περιπτώσεις κατάχρησης εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας σε όλο τον κόσμο με στόχο τη διευκόλυνση της καταπίεσης, τον περιορισμό της ελεύθερης ροής πληροφοριών και τις ενέργειες που βλάπτουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κατάχρηση εμπορικού spyware απειλεί την ιδιωτικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και την προοπτική οικοδόμησης ειρηνικών σχέσεων και συνεργασίας, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι αυτού του είδους η πρακτική έχει συνδεθεί με αυθαίρετες κρατήσεις, εξαφανίσεις και, στις πιο ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και με δολοφονίες. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κακή χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και την αντικατασκοπεία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και θα συνεχίσουν να φροντίζουν ώστε να λογοδοτούν άτομα που εμπλέκονται σε κατάχρηση εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας», τονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT