Τουρκία: Βέβαιος ένας σεισμός 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, λέει τοπικό σεισμολογικό κέντρο

Τουρκία: Βέβαιος ένας σεισμός 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, λέει τοπικό σεισμολογικό κέντρο

Η Τουρκία δεν έχει συνέλθει ακόμη, ένα χρόνο μετά τους φονικούς σεισμούς στα νότια τον Φεβρουάριο του 2023

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν έχει συνέλθει ακόμη, ένα χρόνο μετά τους φονικούς σεισμούς στα νότια τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά το σεισμολογικό κέντρο του Καντιλί τονίζει πλέον τη βεβαιότητά του για επερχόμενο σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, λόγω έλλειψης πρόσφατης δραστηριότητας στο μεγάλο ρήγμα του Μαρμαρά.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κυριότερου σεισμολογικού κέντρου της Τουρκίας, Χαλούκ Οζενέρ, εκτίμησε ότι είναι δεδομένο πως η Κωνσταντινούπολη απειλείται από έναν πολύ ισχυρό σεισμό, απλώς δεν είναι γνωστό αν το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί θα καλυφθεί μονομιάς ή σταδιακά.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι σεισμοί στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχουν από τον σεισμό του 1939 μετακινηθεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

«Οι τελευταίοι σεισμοί ήταν στις 17 Αυγούστου και στις 12 Νοεμβρίου 1999 και δηλώνεται από τους επιστήμονες ότι ξέσπασαν σε όλη τη διαδρομή στο δέλτα του Χερσέκ», είπε αναφερόμενος στον κόλπο της Νικομήδειας (Ιζμίτ).

Υπογράμμισε πως υπάρχει ένα σεισμικό χάσμα στη Θάλασσα του Μαρμαρά και ανέφερε: «Μιλάμε για μια απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων σε αυτό το σεισμικό χάσμα. Μια ημέρα θα σπάσει, γιατί η ενέργεια συνεχίζει να γεμίζει εκεί. Φυσικά, είναι άγνωστο αν αυτό το ρήγμα θα σπάσει σε ένα κομμάτι, δύο ή τρία κομμάτια, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι θα ζήσουμε σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή».

«Με βάση χιλιάδες επιστημονικές μελέτες και διαφορετικά δεδομένα, μπορούν να εξαχθούν διαφορετικά αποτελέσματα. Επομένως, σύμφωνα με κάποιους από τους ειδικούς μας, αυτός ο σεισμός θα γίνει πολύ σύντομα, ίσως μέσα σε 1-2 χρόνια, σύμφωνα με κάποιους άλλους μπορεί να μη συμβεί για άλλα 30 χρόνια και σύμφωνα με κάποιους μπορεί να μη συμβεί για 50 χρόνια. Ξέρουμε όμως ότι εδώ θα γίνει σεισμός. Πρέπει να δούμε πόσο έτοιμοι είμαστε, όχι πότε θα συμβεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις για αυτό», είπε ο επικεφαλής του Καντιλί.

Τουρκία: Βέβαιος ένας σεισμός 7 Ρίχτερ στον Μαρμαρά, λέει τοπικό σεισμολογικό κέντρο-1

Εξηγώντας ότι 670 σεισμοί μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί στην πληγείσα περιοχή της νότιας Τουρκίας από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο κ. Οζενέρ είπε ότι «με άλλα λόγια, καταγράψαμε τον αριθμό των σεισμών σε ένα χρόνο μετά την 6η Φεβρουαρίου για τα τελευταία 123 χρόνια. Επομένως, βλέπετε τι μεγάλη καταστροφή αντιμετωπίζουμε».

Αξιολογώντας τις περιόδους σεισμών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο κορυφαίος Τούρκος σεισμολόγος τόνισε: «Για τον Μαρμαρά αναφέρονται κύκλοι 250 ετών. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν διαφορές συν ή πλην 25-30 ετών. Οταν το κοιτάξει κανείς θα δει πως αυτός ο σεισμός του Μαρμαρά δεν είναι στην πραγματικότητα πολύ μακριά. Αρα δεν έχουμε άλλα 100 χρόνια μπροστά μας. Ισως συναντήσουμε αυτόν τον σεισμό ύστερα από 10 δευτερόλεπτα ή ίσως μετά από 20 χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να μιλήσουμε για τον χρόνο».

Πηγή: NTV Haber

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή