Αζερμπαϊτζάν: Πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη στο Καραμπάχ και τη φίμωση των διαφωνούντων

Αζερμπαϊτζάν: Πρόωρες εκλογές μετά τη νίκη στο Καραμπάχ και τη φίμωση των διαφωνούντων

O Αλίεφ δήλωσε ότι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές για να σηματοδοτήσει «την έναρξη μιας νέας εποχής» στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως είπε, αποκατέστησε την κυριαρχία του με την ανακατάληψη του Καραμπάχ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Ιλχάμ Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν σήμερα, Τετάρτη, ο οποίος, έπειτα από ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο – Καραμπάχ από την Αρμενία και εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων και «φίμωσης» των ΜΜΕ, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Ο Αλίεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Χεϊντάρ στην προεδρία της χώρας το 2003, λαμβάνει συνήθως πάνω από το 85% των ψήφων σε εκλογές που, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων, δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

Αντίθετα, αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζονται ότι η εκλογική διαδικασία είναι δίκαιη και διαφανής και τονίζουν ότι η δημοτικότητα του Αλίεφ έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τη νίκη του στο Καραμπάχ.

Τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

Παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η χώρα, παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP29 τον Νοέμβριο.

Οι ενεργειακοί πόροι του Αζερμπαϊτζάν θεωρούνται πολύ σημαντικοί για το σχέδιο της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Μπακού, στενός σύμμαχος της Τουρκίας, που επίσης διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία, αποδίδει την κριτική της Δύσης εναντίον του σε προκατάληψη, την οποία αποδίδει στον κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό του.

«Εναρξη νέας εποχής» στο Αζερμπαϊτζάν

Τον Ιανουάριο, ο 62χρονος Αλίεφ δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές για να σηματοδοτήσει «την έναρξη μιας νέας εποχής» στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, όπως είπε, αποκατέστησε την κυριαρχία του με την ανακατάληψη του Καραμπάχ.

Στις κάλπες, αναμετράται τυπικά με έξι «αντιπάλους», ωστόσο κανένας από αυτούς δεν ασκεί κριτική στην εξουσία του.

Διώξεις δημοσιογράφων

Πλήθος ανεξάρτητων δημοσιογράφων έχουν συλληφθεί από τον Νοέμβριο σε μία εκστρατεία καταστολής των διαφωνούντων. Αρκετοί από αυτούς κατηγορούνται για εγκλήματα, όπως λαθρεμπόριο.

Διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου έχουν περιγράψει τις συλλήψεις ως προσπάθεια φίμωσης των ρεπορτάζ κατά της διαφθοράς.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2025. Ωστόσο, ο Αλίεφ τον Δεκέμβριο προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Είχε προηγηθεί η ανακατάληψη του Καραμπάχ, περιοχής του Αζερμπαϊτζάν όπου ο κυρίως αρμενικός πληθυσμός ήταν de facto ανεξάρτητος από το Μπακού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον παρατεταμένο πόλεμο με την Αρμενία για το Καραμπάχ. Επρόκειτο για «ταπεινωτική ήττα», την οποία ο Αλίεφ ισχυρίζεται ότι ανέτρεψε.

«Σιδηρά γροθιά»

Τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η «σιδηρά γροθιά» του είχε στείλει την ιδέα ενός ανεξάρτητου Καραμπάχ στην ιστορία.

Για το Αζερμπαϊτζάν η αποκατάσταση του ελέγχου του Καραμπάχ σηματοδοτεί το θριαμβευτικό τέλος 30 ετών πολέμου και την ευκαιρία για εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Για τη γειτονική Αρμενία, η κατάρρευση του Καραμπάχ αποτελεί εθνική τραγωδία και ανθρωπιστική καταστροφή. Σχεδόν το σύνολο των 120.000 Αρμενίων της περιοχής έχουν από τότε καταφύγει στην Αρμενία.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή