Οι Ισπανοί αγρότες κλείνουν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους για δεύτερη ημέρα

Οι Ισπανοί αγρότες κλείνουν τους δρόμους με τα τρακτέρ τους για δεύτερη ημέρα

Οι διαμαρτυρίες ώθησαν την ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει επιπλέον επιδότηση ύψους 269 εκατ. ευρώ για 140.000 αγρότες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισπανοί αγρότες απέκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με τα τρακτέρ τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και διέκοψαν την πρόσβαση στα λιμάνια της χώρας.

Η οργή του αγροτικού κόσμου εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για το υψηλό κόστος, τη γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από χώρες εκτός Ε.Ε.

«Κάποιες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες, δεν διενεργούν ποιοτικούς ελέγχους», δήλωσε ο Χουάν, ο οποίος καλλιεργεί λεμόνια στην Ανδαλουσία και συμμετείχε σε μπλόκο στο λιμάνι της Μάλαγα.

Οι τρέχουσες τιμές των λεμονιών έχουν προκαλέσει καταστροφή στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, όπως λέει. «Δεν τα θέλουν ούτε για χάρισμα», δήλωσε, σε συνέντευξή του στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.

Ο Ισπανοί αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους χθες Τρίτη, δύο ημέρες νωρίτερα από τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες που είχαν ανακοινώσει οι κυριότερες αγροτικές ενώσεις της χώρας.

Περίπου δώδεκα μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τις αρμόδιες ισπανικές αρχές.

Διαμαρτυρίες σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο

Τις τελευταίες εβδομάδες, αγρότες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες που, σε κάποιες περιπτώσεις, κατέληξαν σε βίαιες διαδηλώσεις.

Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι οι απαιτητικοί κανόνες που τους έχει επιβάλει η Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος τους καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς από τους συναδέλφους τους σε περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική ή η Ευρώπη εκτός Ε.Ε.. Διαμαρτύρονται επίσης για τα όλο και πιο ασαφή γραφειοκρατικά μέτρα που τους επιβάλλονται.

Οι διαμαρτυρίες ώθησαν την ισπανική κυβέρνηση να εγκρίνει επιπλέον επιδότηση ύψους 269 εκατ. ευρώ για 140.000 αγρότες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει σχέδιο για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ, στο οποίο αντιτίθενται οι αγρότες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT