Κομισιόν: Ανησυχία για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων από τη ΔΕΗ

Κομισιόν: Ανησυχία για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων από τη ΔΕΗ

Σε σχετική της δήλωση, η αρμόδια επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τονίζει πως «ανησυχούμε ότι η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, μπορεί να έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της πωλώντας σε τιμές χαμηλότερες του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερο από έξι χρόνια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν ενημέρωσε τον ελληνικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) ότι βάσει προκαταρκτικής της άποψης, έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε. πωλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην ελληνική χονδρική αγορά κάτω από το κόστος, αποκλείοντας έτσι τους κύριους ανταγωνιστές της.

Σε σχετική της δήλωση, η αρμόδια επίτροπος, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τονίζει πως «ανησυχούμε ότι η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, μπορεί να έχει καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της πωλώντας σε τιμές χαμηλότερες του κόστους στη χονδρική αγορά για περισσότερο από έξι χρόνια. Η συμπεριφορά της ΔΕΗ μείωσε την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις περιβαλλοντικά καθαρότερες ανταγωνιστικές γεννήτριές της. Η συμπεριφορά αυτή παρεμπόδισε επίσης τον ανταγωνισμό σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Μια λιγότερο ανταγωνιστική λιανική αγορά σήμαινε ότι αυτές οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής δεν μεταβιβάστηκαν στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, οι Ελληνες καταναλωτές ενδέχεται να έχουν πληγεί από υψηλές τιμές λιανικής πώλησης και να έχουν υποστεί μεγαλύτερη τοπική ρύπανση».

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής λιανικής και χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει σημαντικό μερίδιο μειοψηφίας. Από το 2013 έως το 2019, η ΔΕΗ έλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική δυναμικότητα, καθώς και ορισμένες μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της παροχής ενέργειας σε λιανικούς και επιχειρηματικούς καταναλωτές.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η ΔΕΗ κατείχε δεσπόζουσα θέση στη διασυνδεδεμένη ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατά την εξεταζόμενη περίοδο περιλάμβανε την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το Ιόνιο και μερικά νησιά του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν εκφράζει προκαταρκτική επιφύλαξη ότι μεταξύ 2013 και 2019, η ΔΕΗ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προμηθεύοντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις θερμικές μονάδες της (δηλαδή, λιγνίτη και φυσικό αέριο) σε τιμές χαμηλότερες από το μεταβλητό κόστος τους, δηλαδή, το κόστος το οποίο αυξάνεται με τον όγκο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι ανεξάρτητοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιθωριοποιήθηκαν και αποθαρρύνθηκαν οι επενδύσεις σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τους ανεξάρτητους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να επεκταθούν σε επίπεδο λιανικής, αποτρέποντας τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς, που ολοκληρώθηκε επίσημα τον Ιούλιο του 2013. Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της ΔΕΗ μπορεί να έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Ελληνες καταναλωτές, καθώς και υψηλότερα επίπεδα εκπομπών τοπικής ρύπανσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, θα σήμαινε ότι η ΔΕΗ έχει παραβιάσει το άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο απαγορεύει την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η αποστολή δήλωσης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_672

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT