Κομισιόν: Κινεί νομική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί «προστασίας της εθνικής κυριαρχίας»

Κομισιόν: Κινεί νομική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί «προστασίας της εθνικής κυριαρχίας»

Η Βουδαπέστη έχει διορία δύο μηνών για να απαντήσει στις ανησυχίες που εκφράζει η Κομισιόν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομική διαδικασία ξεκίνησε σήμερα η Κομισιόν εναντίον της Ουγγαρίας για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία Αρχής προστασίας εθνικής κυριαρχίας, ένα νομοσχέδιο που πέρασε από το ουγγρικό κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Η κίνηση αυτή από πλευράς Βρυξελλών έρχεται να προσθέσει ένα νέο επεισόδιο στη συνεχιζόμενη «σύγκρουση» με τη Βουδαπέστη. 

Ο επίμαχος νόμος επιτρέπει στο κράτος –μέσω αυτής της νέας Αρχής– να βάζει στο στόχαστρο ερευνών ανθρώπους και οργανισμούς που θεωρούνται δυνητικά «επικίνδυνοι», λόγω ξένης χρηματοδότησής τους, για την κυριαρχία της χώρας. Σε περίπτωση καταδίκης, οι πιθανές ποινές φθάνουν έως και τα τρία χρόνια φυλάκισης. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν ισχυρίζεται ότι ο νόμος προστατεύει την ελεύθερη βούληση των ψηφοφόρων από ξένες επιρροές.

Μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ωστόσο, συγκρίνουν το νομοθετικό αυτό μέτρο με τον αντίστοιχο ρωσικό νόμο για τους καλούμενους ξένους πράκτορες που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να «φιμώνει» αντιπολιτευόμενες φωνές και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ηδη το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει από την Ουγγαρία να αποσύρει τον νόμο, κάνοντας λόγο για μέτρο που θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί εναντίον της αντιπολίτευσης.

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν ξεκίνησε σήμερα διαδικασία επί παραβάσει εκτιμώντας ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει «διάφορα θεμελιώδη δικαιώματα» που απορρέουν από το ενωσιακό δίκαιο περιλαμβανομένης της ιδιωτικότητας, αλλά και της ελευθερίας της έκφρασης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Ουγγαρία έχει διορία δύο μηνών να απαντήσει στις ανησυχίες που εκφράζει η Κομισιόν. Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή ενδέχεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, με τη λεγόμενη αιτιολογημένη γνώμη που θα ζητά ευθέως από την ουγγρική κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς, που ισχυρίστηκε ότι η ένδικη διαδικασία που ξεκίνησε η Κομισιόν έγινε για να προστατευθεί ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Open Society με καταγωγή από την Ουγγαρία.

Η νέα σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Βουδαπέστης ξεκινά λίγες ημέρες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Ορμπαν εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και να άρει το «βέτο» του για την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας μετά τη σχετική πίεση που του άσκησαν οι 26 ηγέτες της Ε.Ε.

Ο Βίκτορ Ορμπαν πάντως επιμένει να ζητά από την Κομισιόν να προχωρήσει στην εκταμίευση 21 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης και συνοχής που παραμένουν «παγωμένα» λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Η Κομισιόν, από την πλευρά της, έχει ξεκαθαρίσει ότι βασικός όρος για να συμβεί αυτό, είναι η ουγγρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή