Κάλπες στο Πακιστάν με φονικές επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα

Κάλπες στο Πακιστάν με φονικές επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα

Πολιτική αναταραχή, με τον δημοφιλή πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν να παραμένει έγκλειστος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις έξω από εκλογικά γραφεία στο Πακιστάν, μία ημέρα πριν από τις σημερινές εκλογές στη χώρα. Την ευθύνη ανέλαβε λίγες ώρες αργότερα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο πολιτικό γραφείο ανεξάρτητου υποψηφίου στην Κουέτα, στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, προκαλώντας τον θάνατο 14 ανθρώπων. Λίγη ώρα μετά την πρώτη έκρηξη, βόμβα εξερράγη έξω από τα γραφεία του ισλαμικού κόμματος Τζαμιάτ Ουλεμά Ισλάμ Φαζλ στην ίδια επαρχία, αλλά αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, η αξιοπιστία της σημερινής εκλογικής διαδικασίας αμφισβητείται μετά τη φυλάκιση του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν και τις διώξεις εναντίον στελεχών του κόμματός του. Η όξυνση της βίας ενόψει των εκλογών οδήγησε στη δολοφονία δύο υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε δεκάδες επιθέσεις εναντίον άλλων σε όλη τη χώρα.

Ψηφίζουν 128 εκατ.

Περισσότεροι από 128 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας των 240 εκατ. κατοίκων, ενώ 18.000 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών για έδρα στην εθνοσυνέλευση ή τα τοπικά κοινοβούλια. Το εθνικό κοινοβούλιο διαθέτει 336 έδρες, 60 από τις οποίες είναι για γυναίκες και δέκα για μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο Ιμράν Χαν, αφού έχασε την εύνοια του στρατού, την οποία απολάμβανε στις εκλογές του 2018 έως ότου ασκήσει κριτική στην επιρροή των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών στην πολιτική σκηνή, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για διαφθορά, εσχάτη προδοσία και παράνομο γάμο. Στο κόμμα του, το Τεχρίκ-ε-Ινσάφ, επιβλήθηκε απαγόρευση προεκλογικών δραστηριοτήτων, αφήνοντας μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέθοδο συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν την πόρτα ανοικτή στον 74χρονο πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και την Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα του για ανάκτηση της πρωθυπουργίας για τέταρτη φορά. Ο Σαρίφ επέστρεψε τον Οκτώβριο στο Πακιστάν, ύστερα από τέσσερα χρόνια εξορίας στο Λονδίνο. Παρατηρητές της πακιστανικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν ότι ο Σαρίφ έχει συνάψει συμφωνία με τον στρατό, παρά τις κατηγορίες που απηύθυνε από τη χρυσή του εξορία κατά της ηγεσίας του στρατεύματος για τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων εκλογών. Μετά την επάνοδό του στο Πακιστάν, ο Σαρίφ εξασφάλισε την ακύρωση πολλών καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εις βάρος του για υποθέσεις διαφθοράς. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτύξει περισσότερους από 500.000 άνδρες για τη διασφάλιση της ομαλότητας των εκλογών στα περισσότερα από 90.000 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή