Politico για Ουκρανία: Η παράδοξη αντιστροφή ρόλων μεταξύ Μπάιντεν και Σολτς

Politico για Ουκρανία: Η παράδοξη αντιστροφή ρόλων μεταξύ Μπάιντεν και Σολτς

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος ίσως διαπιστώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ... έχει ήδη επιστρέψει

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ίσως διαπιστώσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πιο ζοφερός στρατηγικός εφιάλτης της Ευρώπης, έχει ήδη επιστρέψει, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Politico.

Ο Σολτς φτάνει στις ΗΠΑ ακριβώς τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, δρώντας κατ’ εντολή του Τραμπ, μπλοκάρουν τη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το μέλλον της εμπόλεμης χώρας.

Οι καθυστερήσεις στην Ουάσιγκτον λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία τα ουκρανικά στρατεύματα μιλούν για έλλειψη πυρομαχικών και καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες να καταλάβουν την ερειπωμένη πόλη της Αβντιίβκα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον οι Γερμανοί

Οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τους Γερμανούς, οι οποίοι φοβούνται πως θα γίνουν εκείνοι οι «ήρωες» για το Κίεβο, ρόλο που ποτέ δεν ήθελαν να αναλάβουν, προτιμώντας να είναι απλώς οι «βοηθοί» της Ουάσιγκτον, σημειώνει το Politico.

«Οι συζητήσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι ασφαλώς ένα ζήτημα που παρακολουθούμε ιδιαίτερα στενά», ανέφερε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος πριν από την επίσκεψη του Σολτς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Politico, όμως, η παραπάνω φράση δεν αποτυπώνει το πόσο σημαντική είναι πραγματικά η κατάσταση στις ΗΠΑ για το Βερολίνο. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, περίπου πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν με μεγάλη διαφορά ο βασικότερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Με αυτή τη στήριξη όμως να βρίσκεται πλέον στον «πάγο» και χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί σύντομα, ο κόσμος στρέφει πλέον το βλέμμα προς τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο Ολαφ Σολτς και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν καλές σχέσεις, σχεδιάζουν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν αύριο, Παρασκευή, στον Λευκό Οίκο για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους», δήλωσε Γερμανός ανώτερος αξιωματούχος. Είναι λοιπόν πιθανόν ο Σολτς να αξιοποιήσει αυτή τη σύνδεση προκειμένου να κάνει τον Μπάιντεν να του πει πόσο πιθανό είναι να εγκρίνει τελικά την εκταμίευση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη νέα δέσμη βοήθειας προς το Κίεβο.

Ομως, όπως τονίζει το Politico, είναι πολύ πιθανό η απάντηση να μην είναι ευχάριστη για τον Γερμανό ηγέτη.

Αντιστροφή των ρόλων

Για τους δύο ηγέτες, το στοιχείο της ειρωνείας θα είναι επίπονα έντονο. Στην αρχή του πολέμου, ήταν ο Σολτς που ακολουθούσε τον Μπάιντεν και η Γερμανία εκείνη που καθυστερούσε την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν εκείνος που πίεζε την κυβέρνηση Σολτς να κάνει περισσότερα.

Επιπλέον, οι Γερμανοί, φοβούμενοι τότε ότι ίσως παρασυρθούν σε μια κλιμακούμενη σύγκρουση με τον Πούτιν, αρνούνταν να στείλουν βαριά όπλα στην Ουκρανία, προτού το κάνουν οι Αμερικανοί και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αυτή η δυναμική δεν έχει αλλάξει εντελώς, συνεχίζει το Politico. Ειδικότερα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουκρανίας, ο Σολτς έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να προμηθεύσει την Ουκρανία με τους πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Taurus», από φόβο ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας. Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν στείλει πυραύλους κρουζ στο Κίεβο.

Πλέον, ο Σολτς βρίσκεται αντιμέτωπος με το αυξανόμενο βάρος τού να αναλάβει τα ηνία.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα –μετά τις ΗΠΑ– που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς έχει παραχωρήσει 17,1 δισ. ευρώ σε βοήθεια από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, έχει παραχωρήσει μόνο 6,57 δισ. και η Γαλλία μόλις 0,54 δισ. ευρώ.

Εχοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, ο Σολτς ασκεί πιέσεις στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ έχει εκφράσει μάλιστα την ενόχλησή του που η Γερμανία δεν έχει απαλλαγεί από τη φήμη της ως η «αναποφάσιστη», παρά τη στήριξη που έχει παράσχει, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Η στάση των πολιτών

Το ερώτημα είναι εάν οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα στηρίξουν αυτόν τον σκοπό, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και μεγάλο διάστημα. 

Σύμφωνα με το Pew Research Center, το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν πως η κυβέρνηση παρέχει υπερβολικά μεγάλη στήριξη στην Ουκρανία έχει σημειώσει σταθερή αύξηση από το ξέσπασμα του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικανοί, μάλιστα, λένε πλέον ότι οι ΗΠΑ δίνουν πάρα πολλά στο Κίεβο.

Παράλληλα, και οι Γερμανοί πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στο σενάριο του να γεμίσει η χώρα τους το «κενό» της βοήθειας προς την Ουκρανία. Επιπλέον, μόλις το 38% των Γερμανών θα ήθελαν να δουν τη Γερμανία να εμπλέκεται περισσότερο σε διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Körber.

Ελλειψη πυρομαχικών

Ακόμη όμως και αν η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατάφερναν να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για την Ουκρανία, εξακολουθούν να μην έχουν την ικανότητα παραγωγής των πυρομαχικών που χρειάζεται η χώρα.

Σύμφωνα βέβαια με το Politico, η Ευρώπη έχει ενισχύσει τον εν λόγω τομέα παραγωγής και έχει δεσμευθεί να στείλει 1,1 εκατ. σφαίρες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η ικανότητα παραγωγής της Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθεί σε 2 εκατ. σφαίρες το 2025.

Και μπορεί αυτοί οι αριθμοί να είναι σημαντικοί, όμως παίζει ρόλο και ο παράγοντας του χρόνου, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Η Ε.Ε. αρχικά στόχευε να στείλει στην Ουκρανία 1 εκατ. σφαίρες έως τον Μάρτιο, αλλά οι κατασκευαστές δεν κατάφεραν καθόλου να ακολουθήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα.

«Εάν ρωτήσεις έναν στρατιώτη στο μέτωπο τι χρειάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή, η απάντηση θα είναι “σφαίρες”», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο Κίεβο.

Οπως αναφέρει το Politico, για τη Γερμανία και την Ευρώπη η επιβίωση της Ουκρανίας σημαίνει πολύ περισσότερα από ό,τι για τις ΗΠΑ. Για τους Ευρωπαίους, μια ουκρανική ήττα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την ασφάλεια στη Γηραιά Ηπειρο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι, εάν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία και ο Τραμπ αναλάβει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ, μπορεί η ρωσική απειλή να επηρεάσει και χώρες όπως η Λετονία και η Μολδαβία.

Συζητώντας το συγκεκριμένο σενάριο, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας πρόσφατα στο Politico και σε άλλα ΜΜΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε: «Αυτά είναι που με κρατούν ξάγρυπνο τη νύχτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή