Μέση Ανατολή: Πιέζουν όλοι τον Νετανιάχου για εκεχειρία

Μέση Ανατολή: Πιέζουν όλοι τον Νετανιάχου για εκεχειρία

Ανοιχτοί σε διάλογο δηλώνουν Ισραηλινοί – Στο Κάιρο διαπραγματευτές της Χαμάς

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ανοικτή σε διαπραγμάτευση για το τέλος του πολέμου στη Γάζα παραμένει η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθανε στο Κάιρο.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριπτε ως «φαιδρές» τις ειρηνευτικές προτάσεις της Χαμάς προκαλώντας την απογοήτευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε την έβδομη κατά σειρά περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από τις αρχές Οκτωβρίου. Η Χαμάς είχε προτείνει την απόσυρση ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων με αιχμάλωτους Παλαιστινίους σε ισραηλινές φυλακές.

Παρά την άρνηση του Νετανιάχου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ είπε: «Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου συμφωνούν ότι πρέπει να ανακτήσουμε τους ομήρους και να φθάσουμε σε συμφωνία. Οχι, όμως, με οποιοδήποτε τίμημα. Οι περισσότεροι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε λήξη του πολέμου».

Στο μεταξύ, την πόλη της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισε χθες ο ισραηλινός στρατός, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να προωθηθεί στη Ράφα, παρά την παρουσία σε αυτήν χιλιάδων προσφύγων από τη βόρεια Γάζα.

Αποστάσεις ΗΠΑ από τη σκληρή γραμμή του Ισραηλινού πρωθυπουργού – Επιθέσεις στη Ράφα, με τον ΟΗΕ να ανησυχεί για ανθρωπιστική καταστροφή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Τετάρτης προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων. Πάνω από 27.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους τέσσερις μήνες πολέμου. Μεγάλος αριθμός των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας έχει αναζητήσει καταφύγιο στα νότια της Λωρίδας. Στη Ράφα, χιλιάδες κατασκηνώνουν στους δρόμους, ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ενδεχόμενη προέλαση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα είναι καταστροφική για τους αμάχους. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του ΟΗΕ την Τετάρτη, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα ισραηλινά σχέδια για τη Ράφα, χαρακτηρίζοντας τον «θάνατο και την καταστροφή» στη Γάζα πρωτοφανή. «Μία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα επιβάρυνε τον σημερινό ανθρωπιστικό εφιάλτη με άγνωστες περιφερειακές επιπτώσεις», ανέφερε.

Η αμερικανική στάση έχει και αυτή αρχίσει να αλλάζει σε ό,τι αφορά το Ισραήλ και την επιμονή του Νετανιάχου να επιδιώκει «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς. Ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να διαφωνεί με τη χωρίς διακρίσεις φύση των βομβαρδισμών. Στις ΗΠΑ, οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν την πλειονότητα να διαφωνεί με την ισραηλινή εκστρατεία κατά της Χαμάς και με τον χειρισμό του Μπάιντεν.

Η οργή κατά του Ισραήλ ενισχύεται σταδιακά και στο Κογκρέσο, με πολλούς Δημοκρατικούς να ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Η ακροδεξιά πτέρυγα της ισραηλινής κυβέρνησης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. «Αντί να μας στηρίζει, ο Μπάιντεν προσφέρει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα, που καταλήγουν στη Χαμάς», είπε την Τρίτη σε αμερικανική εφημερίδα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ επισκέφθηκε ο ακραίος νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αφότου ανέλαβε την προεδρία. Ο Μιλέι φύτεψε συμβολική ελιά χθες στον Ελαιώνα των Εθνών της Ιερουσαλήμ, έχοντας ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα τα σχέδια της κυβέρνησής του για μεταστέγαση της πρεσβείας της Αργεντινής στην Ιερουσαλήμ, από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται σήμερα.

Στοχευμένο χτύπημα

«Χειρουργική» επίθεση στη Βαγδάτη πραγματοποίησαν χθες αμερικανικές δυνάμεις σκοτώνοντας έναν διοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Καταΐμπ Χεζμπολάχ, και δύο συνοδούς του. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Αμπού Μπακίρ αλ Σαάντι υπήρξε οργανωτής πολλών επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στρατιωτών τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή, ενώ η παραστρατιωτική του οργάνωση συνδέεται και με το χτύπημα εναντίον της μυστικής βάσης Tower22 στην έρημο της Ιορδανίας που στοίχισε τη ζωή σε 3 Αμερικανούς στρατιώτες πριν από λίγες εβδομάδες.

Η επίθεση εναντίον του Αλ Σαάντι έλαβε χώρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης των περίπου 7 εκατ. κατοίκων. «Στις 21.30 τοπική ώρα, σκοτώσαμε διοικητή που είχε συμμετοχή στην οργάνωση και στην εκτέλεση επιθέσεων εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης. Πέρα από τα τρία πρόσωπα δεν αναφέρθηκε άλλη απώλεια, ενώ σύμφωνα με δημοσιογράφους του BBC στο σημείο συγκεντρώθηκε αμέσως πλήθος ανθρώπων που φώναζαν «Αμερική είσαι ο μεγαλύτερος διάβολος». Οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την ασφάλεια των 3.500 στρατιωτών που έχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή