Αντίποινα Πούτιν στον Ερντογάν

Αντίποινα Πούτιν στον Ερντογάν

Ανέβαλε την επίσκεψη στην Τουρκία - Τουρκικά drones made in Ουκρανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία ανακοινώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση επένδυσης της Baykar, εταιρείας του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουκρανία για την κατασκευή εργοστασίου drones.

Η τουρκική εταιρεία Baykar ανακοίνωσε πως κατασκευάζει ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ουκρανικό έδαφος και συγκεκριμένα σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Η είδηση προκάλεσε εντύπωση καθώς ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, μαζί με τον αδελφό του, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, είναι οι ιδιοκτήτες της Baykar και όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές η επένδυση για το εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Κίεβο δεν αναμένεται να τύχει θετικής υποδοχής από τη Μόσχα.

Την ανακοίνωση έκανε ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ σε φόρουμ στη Σαουδική Αραβία και τόνισε πως στόχος της Baykar είναι να παράγονται στο Κίεβο κάθε χρόνο 120 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα εργάζονται εκεί περίπου 500 άτομα.

Η Baykar το 2023, στο εργοστάσιό της που βρίσκεται στην Τουρκία, κατασκεύασε 230 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία χρησιμοποιεί κινητήρες που αγοράζει και από την Ουκρανία.

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ιδιοκτήτης της εταιρείας Baykar, κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, η δημοσιογράφος της Hurriyet στην Αγκυρα, Χαντέ Φιράτ, αποκάλυψε την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Πάντως, πολιτικοί και αναλυτές της γειτονικής χώρας εκτιμούν πως σε αυτή την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου είναι πιθανό να οδήγησαν οι τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία Ουάσιγκτον και Αγκυρας για τα F-16, και οι σκέψεις και οι προτάσεις των Αμερικανών για το μέλλον των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 που διαθέτει η Τουρκία.

Η ανακοίνωση για την τουρκική επένδυση του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται και ένα μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και προς την Ουάσιγκτον για την κατεύθυνση που επιθυμεί να έχει η χώρα του το επόμενο διάστημα.

Η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση της Τουρκίας με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου, αξίας 20 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2024, ενώ πριν από λίγους μήνες ο Βλ. Πούτιν είχε μιλήσει για σχέδιο μετατροπής της Τουρκίας σε κόμβο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT