Τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών βίας» και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν

Τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών βίας» και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν

Ο στρατός κυριαρχεί στη χώρα, η οποία διαθέτει πυρηνικό εξοπλισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα στα 76 χρόνια ανεξαρτησίας της, παρότι εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει ότι δεν παρεμβαίνει στην πολιτική

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποστηρικτές του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμραν Χαν έχουν το προβάδισμα στις εκλογές στο Πακιστάν, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα.

Η καταμέτρηση των ψήφων καθυστέρησε σημαντικά, λόγω «αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το Geo News ανέφερε ότι οι ανεξάρτητοι, οι οποίοι ως επί το πλείστον πρόσκεινται στον Χαν, κερδίζουν 47 από τις 106 έδρες για τις οποίες υπήρχαν αποτελέσματα. Στις εκλογές της Πέμπτης διεκδικήθηκαν συνολικά 265 έδρες.

Η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν έχει ανακοινώσει, μέχρι στιγμής, επίσημα αποτελέσματα για 70 έδρες, με τους ανεξάρτητους να λαμβάνουν τις 24 από αυτές.

Το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, γιου της δολοφονηθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, λαμβάνει επίσης 24, ενώ ο Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος-Ναουάζ (PML-N) του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ κερδίζει 18.

Πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα

Ο Χαν βρίσκεται στη φυλακή και το κόμμα του αποκλείστηκε από τις εκλογές της Πέμπτης, οπότε οι υποστηρικτές του συμμετείχαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

Αναλυτές έχουν προβλέψει ότι ενδέχεται να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής, γεγονός που θα εντείνει τα προβλήματα σε μία χώρα η οποία ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη βία ενόπλων σε ένα βαθιά πολωμένο πολιτικό περιβάλλον.

Λίγα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί πάνω από 18 ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, πράγμα ασυνήθιστο για εκλογές στο Πακιστάν.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Καράτσι και τα κρατικά ομόλογα του Πακιστάν υποχώρησαν λόγω της αβεβαιότητας.

«Προβλήματα του Διαδικτύου» ήταν ο λόγος της καθυστέρησης, δήλωσε ο Ζαφάρ Ικμπάλ, ειδικός γραμματέας της εκλογικής επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ανέστειλε τη λειτουργία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ενόψει των εκλογών την Πέμπτη ως μέτρο ασφαλείας, καθώς και ότι αποκαταστάθηκαν εν μέρει αργότερα.

Η κύρια «μάχη» αναμενόταν να δοθεί μεταξύ των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον Χαν, του οποίου το κόμμα κέρδισε τις τελευταίες εθνικές εκλογές, και του κόμματος του Σαρίφ.

Κυρίαρχος ο στρατός

Τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών βίας» και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν-1

Ο Χαν ισχυρίζεται ότι ο ισχυρός στρατός βρίσκεται πίσω από την καταστολή και τις διώξεις εναντίον του και εναντίον του κόμματός του.

Ο στρατός κυριαρχεί στη χώρα, η οποία διαθέτει πυρηνικό εξοπλισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα στα 76 χρόνια ανεξαρτησίας της, παρόλο που εδώ και αρκετά χρόνια υποστηρίζει ότι δεν παρεμβαίνει στην πολιτική.

Ο Σαρίφ, ο οποίος θεωρείται ισχυρός υποψήφιος, απέκλεισε κάθε συζήτηση για ασαφές αποτέλεσμα.

«Μη μιλάτε για κυβέρνηση συνασπισμού. Είναι πολύ σημαντικό για μία κυβέρνηση να έχει σαφή πλειοψηφία… Δεν θα πρέπει να βασίζεται σε άλλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χθες Πέμπτη, αφότου ψήφισε στη Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν.

«Διάσωση» από το ΔΝΤ

Εάν οι κάλπες δεν βγάλουν σαφή πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων θα είναι δύσκολη – με κυριότερη την αναζήτηση νέου προγράμματος διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας σε τρεις εβδομάδες.

«Αποφασιστικός παράγοντας είναι ο ισχυρός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του», δήλωσε ο Αμπάς Νασίρ, αρθρογράφος, σχολιάζοντας την πιθανότητα να μην υπάρξει σαφής νικητής.

«Μόνο τεράστια προσέλευση υπέρ των υποψηφίων του Χαν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

12 νεκροί και 51 εκρήξεις

Τα πρώτα αποτελέσματα των «εκλογών βίας» και η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο Πακιστάν-2

Χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους και στα εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τις εκλογές της Πέμπτης. Τα σύνορα με το Ιράν και το Αφγανιστάν έκλεισαν προσωρινά, καθώς ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Παρά τα μέτρα, 12 πολίτες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε 51 εκρήξεις βομβών, επιθέσεις με χειροβομβίδες και περιστατικά πυροβολισμών, κυρίως στις δυτικές επαρχίες, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η συνολική κατάσταση παρέμεινε υπό έλεγχο, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Γκοχάρ Ετζάζ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία για «τα μέτρα που ελήφθησαν και για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, ειδικά όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Β. Πατέλ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα τη βία τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και την ημέρα των εκλογών, πρόσθεσε ο Πατέλ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη βία και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας «ωμή επίθεση στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT