Ρομπέρ Μπαντεντέρ: Πέθανε ο υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία

Ρομπέρ Μπαντεντέρ: Πέθανε ο υπουργός που εισηγήθηκε την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία

Προώθησε επίσης την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα του, ενώ υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζυλ Ντασσέν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε σήμερα, Παρασκευή, από τη ζωή μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Γαλλίας, ο Ρομπέρ Μπαντεντέρ.

Υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων του σοσιαλιστή πρόεδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν και ως υπουργός Δικαιοσύνης ήταν εκείνος που εισηγήθηκε το 1981 την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Γαλλία.

Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αφού η γαλλική κοινή γνώμη της εποχής ήταν υπέρ της θανατικής ποινής και η Γαλλία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που την κατάργησαν.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης προώθησε επίσης την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη χώρα του. Ηταν επίσης καθηγητής πανεπιστημίου, επί 30 χρόνια δικηγόρος, γερουσιαστής, καθώς και πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας (Συνταγματικό Δικαστήριο).

Στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα γνωστός το 1992, ως πρόεδρος επιτροπής νομομαθών της τότε ΕΟΚ, η οποία γνωμοδότησε ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πληρούσε προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως κράτος.

Γόνος αστικής εβραϊκής οικογένειας του Παρισιού, υπήρξε μάρτυρας της σύλληψης του πατέρα του από τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Τόσο ο πατέρας του όσο και πολλά μέλη της οικογένειάς του μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και βρήκαν τον θάνατο.

Δικηγόρος του Τσάρλι Τσάπλιν και του Ζυλ Ντασσέν

Κατά τα πρώτα χρόνια της δικηγορικής του καριέρας γνωρίστηκε και υπερασπίστηκε τον κυνηγημένο από τον μακαρθισμό Ζυλ Ντασσέν. Εκείνη την εποχή εξειδικεύθηκε στα πνευματικά δικαιώματα και στη συνέχεια υπήρξε δικηγόρος ηθοποιών, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι κ.ά.

Υπερασπίστηκε επίσης, κατά τα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο είχε υποβάλει μήνυση για δυσφήμηση ο ανιψιός του Σαρλ Ντε Γκολ επιδιώκοντας τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Η τελευταία επίσημη εμφάνισή του ήταν το 2021 σε τελετή που έγινε στο Πάνθεον, παρουσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, για τα 40 χρόνια από την κατάργηση της ποινής του θανάτου στη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή