Γάζα: Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Γάζα: Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Στην πόλη έχουν συνωστιστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να βρουν καταφύγιο από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα όπου διεξάγονται μάχες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέταξε τον στρατό να ετοιμάσει ένα σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού της Ράφα καθώς αναμένεται εισβολή στην εν λόγω πόλη που βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε το φερόμενο σχέδιο του Ισραήλ να επιτεθεί στην πόλη ενώ σε αυτή έχει υπάρξει συνωστισμός από περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, έχοντας διαφύγει από τις μάχες σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. 

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η πόλη της Ράφα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και επομένως η επίθεση κρίνεται απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι απαιτείται μια «μαζική επιχείρηση» στην πόλη, ζητώντας από αξιωματούχους ασφαλείας να παρουσιάσουν ένα «διπλό σχέδιο» που θα περιλαμβάνει την εκκένωση των αμάχων και μια στρατιωτική επιχείρηση για τη διάλυση των εναπομεινασών μονάδων της Χαμάς.

Γάζα: Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα-1
Παλαιστίνιοι περπατούν δίπλα από συντρίμμια στη Ράφα. – Φωτ.: AP

Νωρίτερα την Παρασκευή, το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Ράφα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και οργανισμοί αρωγής προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην επεκτείνει τη χερσαία επίθεσή του στην εν λόγω πόλη.

«Το να προχωρήσει κανείς τώρα σε μια τέτοια επίθεση, χωρίς σχεδιασμό και με λίγη σκέψη, σε μια περιοχή που αποτελεί καταφύγιο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων θα ήταν καταστροφή», ανέφερε την Πέμπτη ο Βέντατ Πάτελ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκκένωση προς τα πού;

Στο μεταξύ, η εντολή Νετανιάχου για σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού της Ράφα έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες αντιδράσεις αλλά και ερωτήματα.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε σε δήλωσή του ότι η στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Ράφα έχει στόχο «να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους». Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου θεωρεί υπεύθυνες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τις όποιες συνέπειες της εισβολής στην πόλη, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απειλήσει «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Αμπάς κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει επειγόντως δράση: «Είναι πλέον καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη και να αντιμετωπίσουν τη δημιουργία μιας νέας Νάκμπα, η οποία θα σπρώξει ολόκληρη την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους», σημείωσε. 

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς δήλωσε ότι οι άμαχοι στη Ράφα θα πρέπει να προστατευτούν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν υποστηρίζουν καμία αναγκαστική εκτόπιση πληθυσμού. 

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιέ Καλαμάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της ότι οι άμαχοι στη Γάζα διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας» και αναρωτήθηκε προς τα πού θα γίνει η εκκένωση των αμάχων.

«Εκκένωση; Πού όμως; Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε. Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας. Η διεθνής κοινότητα έχει υποχρέωση να ενεργήσει για να αποτρέψει τη γενοκτονία», αναφέρει στην ανάρτηση η γενική γραμματέας της οργάνωσης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT