Βαντίμ Κράσικοφ: Ποιος είναι ο Ρώσος εκτελεστής που θέλει να απελευθερώσει ο Πούτιν

Βαντίμ Κράσικοφ: Ποιος είναι ο Ρώσος εκτελεστής που θέλει να απελευθερώσει ο Πούτιν

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποιον, όταν ρωτήθηκε με ποιον θα ήθελε να ανταλλάξει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Εβαν Γκερσκόβιτς. Τα διεθνή ΜΜΕ «είδαν» ωστόσο, πίσω από τις δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη, τον Βαντίμ Κράσικοφ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολυαναμενόμενη, πολύωρη και αμφιλεγόμενη, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον έγινε πρώτο θέμα διεθνώς χωρίς όμως να δώσει σημαντικές νέες ειδήσεις.

«Για τα μεγάλα ζητήματα, ο Πούτιν δεν είπε τίποτα νέο», σημειώνει στη σχετική ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είπε, για παράδειγμα, εάν θα αποδεχόταν μια ειρήνευση στην Ουκρανία με βάση τα εδάφη που κατέχουν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ και, σε γενικές γραμμές, δεν είπε τίποτα το οποίο δεν έχει αναφέρει στο παρελθόν.

Οταν ρωτήθηκε ωστόσο για την υπόθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη την άνοιξη του 2023 και έκτοτε κρατείται στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να ανταλλάξει τον Γκερσκόβιτς με «ένα άτομο το οποίο, λόγω πατριωτικών συναισθημάτων, εξολόθρευσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Καύκασο».

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποιον με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να ανταλλάξει τον Γκερσκόβιτς. Τα διεθνή ΜΜΕ «είδαν» ωστόσο, πίσω από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, τον Βαντίμ Κράσικοφ ο οποίος κρατείται στη Γερμανία.

Ηταν Αύγουστος του 2019 όταν ένας γεννημένος στη Γεωργία Τσετσένος αυτονομιστής ονόματι Ζέλιμκαν Κανγκοσβίλι, ο οποίος είχε πολεμήσει παλαιότερα κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ενόπλου που επέβαινε σε ποδήλατο σε πάρκο του Βερολίνου. Οι γερμανικές Αρχές συνέλαβαν, μόλις λίγα λεπτά μετά την επίθεση και έπειτα από υποδείξεις περαστικών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, ως δράστη της δολοφονίας έναν Ρώσο, τον Βαντίμ Κράσικοφ, ο οποίος είχε εισέλθει στη Γερμανία μια ημέρα πριν, με πλαστά έγγραφα, προερχόμενος από τη Γαλλία.

Εκείνη «η δολοφονία προκάλεσε διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, και οδήγησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από το Βερολίνο. Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη τον Κράσικοφ για την εν λόγω υπόθεση την οποία μάλιστα χαρακτήρισε “δολοφονία που έγινε με εντολή του (σ.σ. ρωσικού) κράτους”. Ο Πούτιν και το Κρεμλίνο απέρριψαν ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ανάμειξης της ρωσικής κυβέρνησης», γράφει το Forbes.  

Ο Κράσικοφ γεννήθηκε στο σημερινό Καζακστάν το 1965. Σύμφωνα με δυτικούς ερευνητές, εκείνος ήταν υπάλληλος της ρωσικής FSB όταν δολοφόνησε τον Κανγκοσβίλι το 2019. Ο ίδιος δεν έχει ομολογήσει την ενοχή του. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι ονομάζεται Βαντίμ Σόκολοφ και ότι είχε βρεθεί στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2019 ως τουρίστας.

Με πληροφορίες από Forbes, Gzero, Reuters   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή