Πολωνία: Τέλος στη μελέτη στο σπίτι

Το νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Τουσκ υποδέχονται με χαρά οι μαθητές, αλλά συναντά αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος των προεκλογικών υποσχέσεων είναι πάντοτε να είναι ελκυστικές. Και «η κατάργηση της δουλειάς στο σπίτι» που πρότεινε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προσείλκυσε πολλούς γονείς που έβλεπαν τα παιδιά τους να έχουν πολύ μεγαλύτερο φόρτο σχολικής εργασίας από όσο χρειάζονται. Και από τότε που νίκησε τελικά στις εκλογές, η κυβέρνηση Τουσκ προχωρεί γρήγορα προς την εφαρμογή της υπόσχεσής της.

Η ιδέα προέκυψε πρώτη φορά το 2018 όταν ο τότε Συνήγορος του Πολίτη και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Ανταμ Μπόντναρ συνέταξε ένα έγγραφο με τίτλο «Τεράστιος όγκος δουλειάς για το σπίτι: Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει». Αιτία αυτού ήταν τα αμέτρητα παράπονα που είχε λάβει από γονείς νεαρών μαθητών και μαθητριών.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, ο πρωθυπουργός τάραξε τα νερά. Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων μίλησε για ένα παιδί που τον πλησίασε σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση και του είπε: «Τα δικαιώματά μας καταπατούνται καθημερινά: εργασία για το Σαββατοκύριακο, τεστ τη Δευτέρα». Χαμογελώντας ο Τουσκ είπε: «Ανακοινώνω επίσημα πως το πρόβλημα έχει τελειώσει. Από εδώ και πέρα από την 1η έως την 3η τάξη καθόλου μαθήματα, ίσως μερικές φορές να μάθετε ένα μικρό ποίημα. Από την 4η έως την 8η τάξη προαιρετικές εργασίες χωρίς αξιολόγηση. Μαθητές και μαθήτριες λυκείου… απολαύστε τις διακοπές σας»! Το πολωνικό σύστημα εκπαίδευσης αποτελείται από οκτατάξιο δημοτικό και ακολουθείται από 4 τάξεις ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε πως θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση αυτή έπιασε πολλούς εξαπίνης. Την επόμενη κιόλας ημέρα, η υπουργός Παιδείας, Μπάρμπαρα Νοβάκα, ξεκίνησε μια σειρά από εμφανίσεις στα Μέσα της χώρας προωθώντας τη νέα κυβερνητική πρωτοβουλία. «Οι έρευνες δείχνουν πως δεν βοηθάει σε κάτι το παιδί να έχει πολλά μαθήματα για το σπίτι. Αυτό που χρειάζεται είναι να φύγουμε από την υποχρεωτική και βαθμολογούμενη δουλειά για το σπίτι. Τα παιδιά θα γίνουν πιο έξυπνα κι επιτέλους αυτός ο κανονισμός θα μπει σε ισχύ», δήλωσε προ ημερών στον ενημερωτικό ιστότοπο Wirtualna Polska.

Προς υποστήριξη αυτού του νέου μοντέλου, η κυβέρνηση της Πολωνίας φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Φινλανδίας, όπου ένα αντίστοιχο σύστημα ισχύει εδώ και δεκαετίες στα σχολεία της χώρας. Αν και η δουλειά στο σπίτι δίνεται μόνο στις περιπτώσεις που ο δάσκαλος ή η δασκάλα τη θεωρεί απαραίτητη και δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, οι μαθητές της σκανδιναβικής χώρας σημειώνουν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Βεβαίως, ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου μοντέλου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση πως προχωρεί βιαστικά στα νέα μέτρα, ενώ μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών και ειδικών σε θέματα εκπαίδευσης δεν φαίνεται ιδιαίτερα πεπεισμένη για τα ωφέλιμα αποτελέσματά του. Η προπαίδεια θα μαθαίνεται στην τάξη; Αν μια εργασία δεν έχει βαθμό, τι κίνητρο έχει ο μαθητής και η μαθήτρια να την κάνει; Αυτά είναι μερικά συχνά ερωτήματα, ενώ παράλληλα ανησυχούν πως χωρίς τη δουλειά για το σπίτι δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν προετοιμάσει για τις τάξεις τους.

«Είναι αλήθεια ότι η εργασία για το σπίτι χρησιμοποιείται συχνά λανθασμένα και μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Ομως αντί να την εξαλείψουμε εντελώς, μπορούμε να της αλλάξουμε μορφή, να της δώσουμε ένα πιο λογικό πλαίσιο, να την εξατομικεύσουμε», δήλωσε στη γαλλική Le Monde ο Πιοτρ Πατσέβιτς, αρχισυντάκτης στον ιστότοπο OKO Press και ειδικός σε ζητήματα εκπαίδευσης. Γεγονός παραμένει ότι το αρχικό νομοσχέδιο που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό επανεξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT