Κέλβιν Κίπτουμ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου

Κέλβιν Κίπτουμ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου

Βαρύ πένθος στον παγκόσμιο αθλητισμό για τον θάνατο του 24χρονου Κενυάτη, παγκόσμιου ρέκορντμαν, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στην πατρίδα του. Νεκρός και ο προπονητής του

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου ανδρών, ο 24χρονος Κενυάτης Κέλβιν Κίπτουμ, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην πατρίδα του χθες Κυριακή.

Σκοτώθηκε μαζί με τον προπονητή του, τον Ζερβάις Χακιζιμάνα.

«Η Κένυα έχασε ένα ξεχωριστό διαμάντι»

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Κίπτουμ, ο υπουργός Αθλητισμού της Κένυας Αμπάμπου Ναμγουάμπα έγραψε στο Χ: «Η Κένυα έχασε ένα ξεχωριστό διαμάντι».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Κένυας και πρώην πρωθυπουργός, Ράιλα Οντίνγκα, δήλωσε ότι η χώρα έχασε «έναν πραγματικό ήρωα» και θρηνεί «ένα αξιόλογο άτομο… και ένα κενυατικό αθλητικό είδωλο».

Ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, δήλωσε ότι ο Κίπτουμ «αφήνει μια απίστευτη κληρονομιά, θα μας λείψει πολύ».

Το τροχαίο δυστύχημα συνέβη περίπου στις 23.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή, ανέφερε η αστυνομία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οπως έγινε γνωστό, ο Κίπτουμ, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο, για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο, βγήκε από τον δρόμο και έπεσε σε δέντρο. Εκπρόσωπος που επικαλείται το AFP ανέφερε ότι τρίτος επιβάτης –που ήταν γυναίκα– τραυματίστηκε και «μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Athletics (@worldathletics)

Με δανεικά παπούτσια 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα του Κίπτουμ είχε ανακοινώσει ότι ο παγκόσμιος ρέκορντμαν θα επιχειρούσε να τρέξει την απόσταση σε λιγότερο από δύο ώρες στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ σε ανοιχτό αγώνα.

Ο Κίπτουμ έτρεξε τον πρώτο του μαραθώνιο μόλις το 2022. Στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση συμμετείχε τέσσερα χρόνια νωρίτερα τρέχοντας με δανεικά παπούτσια, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει δικά του.

Ανήκε στη νέα γενιά Κενυατών αθλητών που ξεκίνησαν την καριέρα τους στον δρόμο, σπάζοντας μία παράδοση ετών, κατά την οποία οι αθλητές άρχιζαν από τον στίβο πριν στραφούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ο Κίπτουμ είχε εξηγήσει ότι η ασυνήθιστη επιλογή του καθορίστηκε από την έλλειψη πόρων.

Τον γνώριζε από «όταν έβοσκε τα ζώα ξυπόλυτος»

Ο Ζερβάις Χακιζιμάνα, 36 ετών, ήταν πρώην δρομέας από τη Ρουάντα.

Ξεκίνησε να προπονεί τον Κίπτουμ το 2018, ωστόσο, η πρώτη τους συνάντηση είχε προηγηθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν πολύ νεότερος.

«Τον γνώριζα από μικρό παιδί, όταν έβοσκε τα ζώα ξυπόλυτος», είχε αναφέρει πέρυσι ο Χακιζιμάνα προσθέτοντας: «Το 2009 έκανα προπόνηση κοντά στο χωράφι του πατέρα του, ερχόταν με κλωτσούσε στις φτέρνες και τον έδιωχνα. Τώρα, του είμαι ευγνώμων για το επίτευγμά του».

Ο δρόμος προς την κορυφή

Ο Κέλβιν Κίπτουμ έγινε γνωστός όταν έκανε το ντεμπούτο του στον μαραθώνιο τον Δεκέμβριο του 2022, κερδίζοντας με 2:01:53 στη Βαλένθια. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, μόλις στην τρίτη του κούρσα στο αγώνισμα, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του μαραθωνίου τερματίζοντας σε 2:00:35 στο Σικάγο

Χάρη σε αυτή την εμφάνιση αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στίβου στον κόσμο το 2023 για τα αγωνίσματα εκτός σταδίου, ενώ την ίδια χρονιά νίκησε και στον μαραθώνιο του Λονδίνου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ διαδρομής με 2:01:25

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή