Στην Κύπρο ο Γερμανός πρόεδρος

Στην Κύπρο ο Γερμανός πρόεδρος

Πρώτη επίσκεψη Γερμανού προέδρου στην Κύπρο - Στην ατζέντα των συνομιλιών το μεταναστευτικό, η κρίση στη Μέση Ανατολή, θέματα ασφάλειας, αλλά και η ευρωπαϊκή συνοχή και η πορεία προς τις ευρωεκλογές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έγινε σήμερα ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο, με αφορμή τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προκειμένου να τιμήσει τη σχέση φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Με κεντρικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών το μεταναστευτικό, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τα θέματα ασφάλειας, αλλά και την ευρωπαϊκή συνοχή και την πορεία προς τις ευρωεκλογές, η ιστορική επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου άρχισε με την υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος απένειμε στον προσκεκλημένο του το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ και εκείνος με τη σειρά του τον παρασημοφόρησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Γερμανίας. «Τα παράσημα συμβολίζουν την αναγνώριση και την προσήλωση των εθνών μας και την υποχρέωση για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην Κύπρο ο Γερμανός πρόεδρος-1
Φωτ.: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών. Κατά την υποδοχή του ομοσπονδιακού προέδρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης, επισήμανε την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, καθώς και τη συμπλήρωση 20 ετών από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις με τη Γερμανία και την ταύτιση των θέσεων των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Στην Κύπρο ο Γερμανός πρόεδρος-2
Φωτ.: REUTERS/Yiannis Kourtoglou

«Επισκέπτεστε μια περιοχή η οποία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις. Η Κύπρος, ο πλησιέστερος εταίρος της Ε.Ε. στην περιοχή, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και προσπαθούμε να δημιουργούμε συνθήκες σταθερότητας», δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση των διμερών συνομιλιών. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ε.Ε. και πρέπει να συζητήσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης και σημείωσε τη μακρά πείρα του κ. Σταϊνμάιερ, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε μάλιστα δύο φορές την Κύπρο, όπως είπε ο ίδιος.

Στην Κύπρο ο Γερμανός πρόεδρος-3
Petros Karadjias/Pool via REUTERS

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή και υπογράμμισε κυρίως την ανθρωπιστική κρίση, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τόνισε ακόμη την κατεπείγουσα ανάγκη να δοθούν λύσεις σε αυτές τις κρίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή