Ολλανδία: Η Δικαιοσύνη μπλοκάρει την αποστολή εξαρτημάτων για τα F-35 στο Ισραήλ

Ολλανδία: Η Δικαιοσύνη μπλοκάρει την αποστολή εξαρτημάτων για τα F-35 στο Ισραήλ

Το ολλανδικό κράτος καλείται να συμμορφωθεί άμεσα με τη σχετική απόφαση

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδικό δικαστήριο καλεί, με απόφασή του, την κυβέρνηση της Ολλανδίας να αναστείλει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι εκείνα χρησιμοποιούνται σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το ολλανδικό κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση εντός επτά ημερών και απέρριψε αίτημα των δικηγόρων της κυβέρνησης που ζητούσαν να ανασταλεί η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης έως το τέλος της εκδίκασης της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –ανάμεσά τους και το ολλανδικό παράρτημα της Oxfam– προσέφυγαν τον περασμένο Δεκέμβριο κατά της ολλανδικής κυβέρνησης.

Οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 27.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την πλευρά της Χαμάς.

Με προηγούμενη απόφαση, δικαστήριο της Ολλανδίας είχε αποφανθεί ότι τα εν λόγω μαχητικά πιθανόν να συνδράμουν τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να διατάξει την ολλανδική κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές.

Αυτή η απόφαση ανατράπηκε από το εφετείο το οποίο ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό τα F-35 να χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις στη Γάζα που έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.

Η Ολλανδία φιλοξενεί αποθήκες εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή