Δημοσκόπηση: Η γαλλική ακροδεξιά οδεύει προς σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές
Politico

Δημοσκόπηση: Η γαλλική ακροδεξιά οδεύει προς σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές

Το κόμμα της Λεπέν και του Μπαρντελά εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 33%. Στο 6% η παράταξη του Ερίκ Ζεμούρ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική ακροδεξιά πρόκειται να εξασφαλίσει, στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, τα υψηλότερα ποσοστά που έχει λάβει ποτέ, σύμφωνα με τα ευρήματα σφυγμομέτρησης που επικαλείται ο ιστοχώρος Politico.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εθνικός Συναγερμός της 55χρονης Μαρίν Λεπέν (στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται από το 2022 ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά) εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 33% (από 23,3% που είχε λάβει το 2019) και το επίσης ακροδεξιό κόμμα Reconquête του Ερίκ Ζεμούρ θα μπορούσε να αγγίξει το 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Portland Communications που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου σε δείγμα 1.034 ατόμων. Συγκριτικά, ο κεντρώος συνασπισμός κομμάτων στον οποίο συμμετέχει και η παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, να ξεπεράσει το 14%.

Δημοσκόπηση: Η γαλλική ακροδεξιά οδεύει προς σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές-1
Ο Ερίκ Ζεμούρ. (Ludovic Marin, Pool via AP)

Η Portland Communications πραγματοποίησε, πέρα από τη Γαλλία, ανάλογες σφυγμομετρήσεις και σε Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία και Πολωνία.

Εάν εξαιρέσει κανείς την Πολωνία όπου η Πλατφόρμα Πολιτών του νυν πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ προηγείται με 35%, σε όλες τις άλλες χώρες η ακροδεξιά αναμένεται να σημειώσει άνοδο.

Στη Γερμανία για παράδειγμα, το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 17%, από 11% που είχε λάβει στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019.

Το 68% των Γάλλων και το 66% των Γερμανών δηλώνουν ότι η χώρα τους είναι «σε λάθος δρόμο».

Σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, το κόστος ζωής αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους, ενώ στην κορυφή των ανησυχιών για τους Ολλανδούς ψηφοφόρους βρίσκεται η στεγαστική κρίση.

Το μεταναστευτικό ακολουθεί ως δεύτερο σημαντικότερο ζήτημα σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, ενώ στην Ιταλία και στην Πολωνία έρχεται δεύτερο το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή