Ε.Ε.: Συμφωνία για τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Ε.Ε.: Συμφωνία για τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Με αυτήν την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για τη μελλοντική χρήση αυτών των εσόδων με στόχο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απόφαση που ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για μελλοντική χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε και ειδικότερα μέσω του νέου ειδικού Μηχανισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση και ο κανονισμός που υιοθέτησαν το Συμβούλιο της Ε.Ε. διευκρινίζουν τις υποχρεώσεις των κεντρικών αποθετηρίων τίτλων (Central Securities Depositories, CSDs) που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία και αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας τα οποία έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι της Μόσχας.

Η Ε.Ε. και οι διεθνείς εταίροι της έχουν απαγορεύσει από τον Φεβρουάριο του 2022 κάθε συναλλαγή, που σχετίζεται με τη διαχείριση των αποθεματικών καθώς και των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, «ακινητοποιώντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η απόφαση αποσαφηνίζει το νομικό καθεστώς των εσόδων που παράγουν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (CSDs) από τέτοια περιουσιακά στοιχεία και θέτει κανόνες για τις οντότητες που τα κατέχουν.

Ειδικότερα, τα CSDs που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να υπολογίζουν και να φυλάσσουν ξεχωριστά τα έκτακτα υπόλοιπα που συσσωρεύονται λόγω των περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. Απαγορεύεται, εξάλλου, και η διάθεση των καθαρών κερδών που προκύπτουν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Η απόφαση αυτή ανοίγει επίσης τον δρόμο ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει μελλοντικά για τη χρήση των επιπρόσθετων κερδών για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησής της σε μεταγενέστερο στάδιο, μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε και μέσω του Μηχανισμού για την Ουκρανία. Θα δημιουργηθεί ο Μηχανισμός βάσει της πολιτικής συμφωνίας των 27 αρχηγών των κρατών-μελών της 1ης Φεβρουαρίου και βάσει της προσωρινής συμφωνίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και το κόστος που συνδέονται με την παρακράτηση των περιουσιακών στοιχείων και των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, κάθε κεντρικό αποθετήριο ασφαλείας μπορεί να ζητήσει από την εποπτική του αρχή να επιτρέψει αποδέσμευση μεριδίου των εν λόγω καθαρών κερδών για τη συμμόρφωση με τις νόμιμες απαιτήσεις κεφαλαίου και διαχείρισης κινδύνων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν «ακινητοποιηθεί» με τη μορφή τίτλων και μετρητών στις δικαιοδοσίες των εταίρων της G7, της Ε.Ε. και της Αυστραλίας, και περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών των περιουσιακών στοιχείων έχουν «ακινητοποιηθεί» στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή