Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους αμάχους

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους αμάχους

Η Ουάσιγκτον δεν εναντιώνεται στα σχέδια του ισραηλινού στρατού να «μπει στη Ράφα», ωστόσο, δεν συνιστά να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση «χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε την κυβέρνηση του Ισραήλ να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, κάτι που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε μια εκτεταμένη παύση εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση δύο ομήρων της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα, υπογραμμίζοντας ότι η απελευθέρωση όλων των ομήρων αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό της κρίσης.

Πρόσθεσε δε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται οι όμηροι και πως ίσως χρειαστεί να αποδεχθούν την πιθανότητα ότι ορισμένοι δεν είναι πλέον ζωντανοί.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως «δεν θα έπρεπε να προχωρήσει» σε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, χωρίς σχέδιο για την προστασία των αμάχων που συνωστίζονται εκεί.

Η Ουάσιγκτον δεν εναντιώνεται στα σχέδια του ισραηλινού στρατού να «μπει στη Ράφα για να απομακρύνει τη Χαμάς», διευκρίνισε ο Κίρμπι, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο Λευκός Οίκος δεν συνιστά να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση «χωρίς αξιόπιστο σχέδιο για τα εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να τους προστατεύσει», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT