Δημοσκόπηση για Ουκρανία: Τι θα «έδιναν» οι Ουκρανοί για την ειρήνη

Δημοσκόπηση για Ουκρανία: Τι θα «έδιναν» οι Ουκρανοί για την ειρήνη

Πόσοι είναι εκείνοι που θα αποδέχονταν απώλειες ουκρανικών εδαφών; Και ποιων εδαφών;

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή του 2022 και το ερώτημα επανέρχεται στο προσκήνιο, περισσότερο πιεστικό από ό,τι άλλοτε: Υπάρχουν όροι για τον τερματισμό του πολέμου που θα γίνονταν αποδεκτοί από την πλειονότητα των Ουκρανών; Και ποιοι είναι αυτοί;   

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση «Munich Security Report 2024» της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference – MSC), το 12% των Ουκρανών θα θεωρούσε «αποδεκτή» την απώλεια της Κριμαίας, και το 14% «αποδεκτό» τον ρωσικό έλεγχο επί των εδαφών με βάση τις διαχωριστικές γραμμές που ίσχυαν έως και τις 23 Φεβρουαρίου του 2022 (όταν δηλαδή οι Ρώσοι ακόμη δεν είχαν καταλάβει τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη, το Μπαχμούτ κ.ά.), ενώ υπάρχει και ένα 2% που θα αποδεχόταν τα μέχρι τώρα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας ως όρο για την ειρήνη.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, αυτό που θα επιθυμούσαν ιδανικά οι Ουκρανοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, θα ήταν να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από όλα τα εδάφη της Ουκρανίας.

Δημοσκόπηση για Ουκρανία: Τι θα «έδιναν» οι Ουκρανοί για την ειρήνη-1

«Οι Ουκρανοί είναι αντίθετοι σε κάθε πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός που θα απαιτούσε από το Κίεβο να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία – ιδιαίτερα την Κριμαία την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014. Αυτό φανερώνει ότι οι Ουκρανοί ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κυβέρνησή τους, η οποία έχει πιέσει για ένα ειρηνευτικό σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου η Ρωσία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη και θα αναγνωρίσει εκ νέου τα μετασοβιετικά σύνορα της Ουκρανίας του 1991», σημειώνει ο ιστοχώρος Gzero, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία απορρίπτει ωστόσο από την πλευρά της κατηγορηματικά τους εν λόγω όρους.

Με πληροφορίες από Gzero  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή