«Νατοϊκές οι μισές αμυντικές δαπάνες του πλανήτη»

«Νατοϊκές οι μισές αμυντικές δαπάνες του πλανήτη»

Το σύνολο των κρατών του πλανήτη ξοδεύουν το ποσό ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την άμυνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών κατά 9%, φτάνοντας το ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Σύμφωνα με την έκθεση «Στρατιωτικής ισορροπίας» του Ινστιτούτου για το 2024, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και των χωρών του ΝΑΤΟ ξεπερνούν πλέον το 70% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. 

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας ώθησε τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να προσθέτει στην πολεμική ισχύ. Ο ρυθμός των δαπανών για πυρομαχικά στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει επίσης προκαλέσει στη Δύση την εκτίμηση ότι οι παραγωγικές ικανότητες έχουν ατροφήσει. Τα κράτη [της Δύσης] προσπαθούν να διορθώσουν τις ελλείψεις από τα χρόνια της υποεπένδυσης», σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με έδρα την Βρετανία. 

Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αντικαταστήσει αυτά της Μέσης Ανατολής και της Ασίας ως βασικοί μοχλοί της αύξησης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, σύμφωνα με τη Φενέλα ΜακΓκέρτι, συνεργάτιδα του IISS. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε η ίδια. 

Το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Το Ινστιτούτο προβλέπει ως βασικό βραχυπρόθεσμο σενάριο ένα αδιέξοδο στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει χάσει πάνω από 2.900 άρματα μάχης από την έναρξη της σύρραξης, περίπου όσα είχε σε ενεργό απόθεμα κατά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Ωστόσο, έχει καταφέρει να αναπληρώσει τις απώλειες με παλαιότερα άρματα.

Η Μόσχα θα μπορούσε δυνητικά να αντέξει περίπου τρία ακόμη χρόνια βαριών απωλειών και να αναπληρώσει τα άρματα από τα αποθέματα, εκτιμά το IISS. Ο ρυθμός με τον οποίο η Ρωσία αντλεί παλιά άρματα από τα αποθέματα «μπορεί, κατά καιρούς, να έχει φτάσει τα 90 άρματα ανά μήνα», αναφέρει.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Ρωσία έχει διαθέσει πολύ λιγότερο από το ανθρώπινο και υλικό δυναμικό της στον πόλεμο από ό,τι είναι δυνητικά διαθέσιμο. Εκτιμάται επίσης ότι ο Πούτιν παραμένει προσηλωμένος στην εξασφάλιση της νίκης και όχι ενός συμβιβασμού, ακόμη και αν αυτή επιτευχθεί σε βάθος ετών. 

Και οι δύο πλευρές έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ το IISS μιλά για πόλεμο χαρακωμάτων που «παρέχει μαθήματα για άλλα κράτη». Η χρήση από την Ουκρανία φθηνών μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων (UMVs) για τη στόχευση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να αναζητούν την αγορά τέτοιου εξοπλισμού. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή