Χεζμπολάχ: «Οι επιθέσεις στο Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο με κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Χεζμπολάχ: «Οι επιθέσεις στο Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο με κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης σημείωσε πως αν το Ισραήλ προκαλέσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, οι εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα του «δεν θα επιστρέψουν» στα σπίτια τους

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα σταματήσουν μόνο όταν τερματιστεί η ισραηλινή επιχείρηση και επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση πυρός στη Γάζα, διαμήνυσε ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Σάγεντ Χάσαν Νασράλα.

Οπως είπε, οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι στιγμής, προκειμένου να επέλθει μια παύση στις εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου, φαίνεται να ωφελούν μόνο το Ισραήλ.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ηγέτης της φιλοϊρανικής οργάνωσης ανέφερε πως «εκείνη την ημέρα, όταν οι πυροβολισμοί σταματήσουν στη Γάζα, θα σταματήσουμε τους πυροβολισμούς στον Νότο».

Πρόσθεσε πως πολλές ξένες «αντιπροσωπείες» ταξίδεψαν στη Βηρυτό, με «προτάσεις» για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο, σημείωσε, ωστόσο, ότι φαίνεται να «είχαν μόνο έναν σκοπό, ο οποίος είναι: η ασφάλεια του Ισραήλ, η προστασία του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών ταξίδεψαν στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν την κατάσταση. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ παρέδωσε γραπτή πρόταση στη Βηρυτό η οποία καλεί τους μαχητές, περιλαμβανομένων εκείνων της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ, Ραντουάν, να αποσυρθούν 10 χλμ. από τα σύνορα, μεταξύ άλλων μέτρων, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Χωρίς να αναφέρεται ρητά στη γαλλική πρόταση, ο Νασράλα είπε πως μία αντιπροσωπεία «παρουσίασε ένα έγγραφο ως μεσολαβητής». «Διαβάζεις το έγγραφο, δεν υπάρχει τίποτα. Υπάρχει η ασφάλεια του Ισραήλ», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας πως εάν το Ισραήλ διευρύνει τον πόλεμο παραπέρα στον Λίβανο, η οργάνωσή του θα πράξει το ίδιο.

Ειδικότερα, είπε πως αν το Ισραήλ προκαλέσει πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, οι εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα του «δεν θα επιστρέψουν» στα σπίτια τους, και πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να «ετοιμάσουν καταφύγια, ξενοδοχεία, σχολεία και αντίσκηνα για δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους από το βόρειο Ισραήλ».

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής Χαμάς. Οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί έχουν ήδη σκοτώσει περίπου 200 ανθρώπους στον Λίβανο, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 170 μαχητών της Χεζμπολάχ, καθώς και 10 Ισραηλινούς στρατιώτες και πέντε Ισραηλινούς αμάχους.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT