ΝΑΤΟ: Συμμαχία «πολλών ταχυτήτων» προτείνει σύμβουλος του Τραμπ

ΝΑΤΟ: Συμμαχία «πολλών ταχυτήτων» προτείνει σύμβουλος του Τραμπ

Εάν το άρθρο 3 της συμμαχίας δεν τηρείται από τα κράτη-μέλη, τότε η προστασία που παρέχει το άρθρο 5 δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτόματη, δήλωσε ο πρώην προσωπάρχης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα πιέσει για αλλαγές στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, εάν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επιστρέψει στην εξουσία. 

Ο λόγος για τον Κιθ Κέλογκ, απόστρατο υποστράτηγο και άλλοτε προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ. Ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters ουσιαστικά παρουσίασε μια συμμαχία «πολλών ταχυτήτων» στην οποία η εξασφάλιση της προστασίας από εξωτερική επίθεση, σύμφωνα με το άρθρο 5, θα έχει ως προϋπόθεση συγκεκριμένα κριτήρια. 

Συγκεκριμένα, ο πρώην αξιωματούχος ανέφερε πως αν ένα μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας των 31 κρατών δεν παρέχει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ του για την άμυνα, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε θα υποστηρίξει την κατάργηση της προστασίας του άρθρου 5 για το εν λόγω κράτος-μέλος. Ο Κέλογκ μίλησε για μια «κλιμακωτή συμμαχία», στην οποία ορισμένα μέλη θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία από άλλα αν συμμορφώνονται με τις διατάξεις των ιδρυτικών άρθρων του ΝΑΤΟ.

Εκτός από την απώλεια της προστασίας του άρθρου 5, είναι πιθανό, λέει ο Κέλογκ, να επιβληθούν και άλλες λιγότερο σοβαρές κυρώσεις, όπως η απώλεια πρόσβασης σε εκπαίδευση ή σε εξοπλισμό. 

«Από εκεί που κατάγομαι, οι συμμαχίες έχουν σημασία», δήλωσε ο Κέλογκ ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει αν έχει συζητήσει την πρότασή του αυτή για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τον Τράμπ. Πάντως, ο πρώην αξιωματούχος ανέφερε ότι αν τελικά ο Τραμπ γίνει ξανά πρόεδρος, πιθανότατα θα προτείνει μια συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2025 για να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας.

Εκπρόσωποι του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά έχουν αναφερθεί στον Κέλογκ ως σύμβουλο πολιτικής που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο στην ενδεχόμενη κυβέρνησή του.

Η αναφορά στο άρθρο 3 του ΝΑΤΟ

Στην ιδρυτική διακήρυξη του ΝΑΤΟ, το άρθρο 3 ορίζει ότι οι χώρες-μέλη της συμμαχίας πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Αν και το άρθρο 3 δεν αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν σε σύνοδο κορυφής στην Ουαλία το 2014 να κινηθούν προς αυτό το ποσοστό εντός μιας δεκαετίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συμμαχίας, από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, 11 από τα 31 κράτη είχαν επιτύχει αυτόν τον στόχο το 2023, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και αρκετών κρατών της ανατολικής Ευρώπης. 

Ο Κέλογκ ισχυρίστηκε ότι εάν το άρθρο 3 δεν τηρείται από τα κράτη-μέλη, τότε η προστασία που παρέχει το άρθρο 5 δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτόματη

«Ολοι καταλαβαίνουν το άρθρο 5 –μια επίθεση σε ένα είναι επίθεση σε όλα– αλλά ξεχνούν όλα τα άλλα άρθρα που είναι βασισμένα πάνω σε αυτό. Ενα από αυτά είναι το άρθρο 3», είπε χαρακτηριστικά ο Κέλογκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή