Ουγγαρία: Σκάνδαλο – πλήγμα στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» του Ορμπαν

Ουγγαρία: Σκάνδαλο – πλήγμα στο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» του Ορμπαν

Ενα σκάνδαλο που συγκλονίζει την ουγγρική πολιτική σκηνή αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του πρωθυπουργού, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σκάνδαλο που συγκλονίζει την ουγγρική πολιτική σκηνή αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του πρωθυπουργού, ιδίως ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Ο Βίκτορ Ορμπαν περνάει μεγάλο μέρος της θητείας του ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις παραδοσιακές συντηρητικές αξίες, στις οποίες υποτίθεται ότι έχει αφιερωθεί. Οι επικριτές στο εσωτερικό της χώρας του, όμως, κατηγορούν το κυβερνών κόμμα Fidesz ότι ελάχιστη σχέση έχει με ιδεολογίες, αφού το σύστημα διακυβέρνησης έχει οικοδομηθεί με στόχο τον πλουτισμό ενός στενού κύκλου ημετέρων. Το χάσμα μεταξύ ρητορικής και πολιτικής συμπεριφοράς αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν το ειδησεογραφικό σάιτ 444.hu ανέφερε ότι η πρόεδρος της χώρας, Καταλίν Νόβακ, απένειμε χάρη σε έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί επειδή βοήθησε στη συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Μία εβδομάδα αφότου δημοσιοποιήθηκε το ρεπορτάζ, η Νόβακ, η οποία παρουσίαζε ένα συντηρητικό προφίλ χριστιανής μητέρας, υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ουγγαρίας και στενή συνεργάτις του – Απένειμε χάρη σε άνδρα που είχε καταδικαστεί για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μαζί της συμπαρέσυσε και την Τζούντιτ Βάργκα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Fidesz, η οποία επίσης ενέχεται στην υπόθεση εξαιτίας του προηγούμενου ρόλου της ως υπουργού Δικαιοσύνης. Παρά το απότομο τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας δύο εκ των γνωστότερων γυναικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος, ελάχιστες εξηγήσεις δόθηκαν για την απονομή χάριτος. Υπενθυμίζεται πως η Νόβακ ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο την απόφασή της μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε για τη χάρη στον κατάδικο, εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο, κάτι που προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. «Παραιτούμαι από τη θέση μου», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης ομιλίας που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση η στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. «Εκανα λάθος… Είναι η τελευταία ημέρα που απευθύνομαι προς εσάς ως πρόεδρος», τόνισε. «Ζητώ συγγνώμη από αυτούς που πλήγωσα και από όλα τα θύματα που μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι δεν τα υποστήριζα. Είμαι, ήμουν και θα παραμείνω υπέρ της προστασίας των παιδιών και των οικογενειών», πρόσθεσε η 46χρονη πρώην υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής. Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα, εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα. Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από τη χάρη που έδωσε τον Απρίλιο του 2023, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, σε έναν πρώην υποδιευθυντή οικοτροφείου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκιση γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του.

Παρά τον ρόλο που έπαιξε ο Τύπος στην αποκάλυψη του σκανδάλου, η διαρκής προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ και η περιστολή του πλουραλισμού καταγγέλθησαν σε χθεσινή έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch. Η κυβέρνηση «εμποδίζει το έργο ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην προσπάθειά τους να κάνουν τις Αρχές να λογοδοτήσουν, ενώ παράλληλα περιορίζει την πρόσβαση της κοινής γνώμης στην ενημέρωση», αναφέρεται στο κείμενο. Πρόκειται για 29σέλιδη αναφορά με τίτλο «Δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου: η συστηματική υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία». Είτε μιλώντας κατά των μεταναστών είτε υιοθετώντας ομοφοβική νομοθεσία, ο Ορμπαν επιχειρεί εδώ και χρόνια να προβάλει ως πυλώνας κατά της διάβρωσης των οικογενειακών αξιών. Η φύση του σκανδάλου, πάντως, θεσμοί να απονέμουν χάρη σε κάποιον που συγκάλυψε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αποτελεί από μόνη της αμφισβήτηση αυτού του μηνύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή