SpaceX: Αναβολή εκτόξευσης πυραύλου για τη Σελήνη λόγω τεχνικού θέματος

SpaceX: Αναβολή εκτόξευσης πυραύλου για τη Σελήνη λόγω τεχνικού θέματος

Η προγραμματισμένη εκτόξευση ενός ρομποτικού οχήματος αναβλήθηκε λιγότερο από δύο ώρες πριν από την απογείωση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη εκτόξευση ενός ρομποτικού οχήματος για προσεδάφιση στη Σελήνη, που κατασκευάστηκε από την αεροδιαστημική εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον, αναβλήθηκε λιγότερο από δύο ώρες πριν από την ώρα απογείωσης σήμερα Τετάρτη, για τουλάχιστον μία ημέρα, δήλωσε ο ανάδοχος εκτόξευσης SpaceX το βράδυ της Τρίτης.

Η SpaceX, η ιδιωτική εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ, δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η ομάδα εκτόξευσης «σταματάει την αποψινή προσπάθεια» λόγω ακανόνιστων θερμοκρασιών μεθανίου πριν από τη φόρτωση.

Η ακριβής λειτουργία του μεθανίου και οι επιπτώσεις του για τη σωστή λειτουργία του πυραύλου Falcon 9 δεν αναφέρθηκαν αμέσως. Οι κινητήρες Merlin του πυραύλου λειτουργούν με κηροζίνη και υγρό οξυγόνο.

Η απόφαση να αναβληθεί η πτήση Intuitive Machines, η οποία είχε οριστεί για απογείωση στις 12.57 τοπική της Τετάρτης (06.57 ώρα Ελλάδος) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, ήρθε περίπου 75 λεπτά πριν από την ώρα εκτόξευσης.

Η SpaceX είπε ότι θα στοχεύσει στην επόμενη ευκαιρία εκτόξευσης για την αποστολή χωρίς πλήρωμα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τη 1.05 τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Το όχημα Nova-C της Intuitive Machines, που ονομάζεται Odysseus, παραμένει έτοιμο στην κορυφή του πυραύλου Falcon 9 για μια αποστολή που στοχεύει στην επίτευξη της πρώτης προσσελήνωσης των ΗΠΑ από την τελευταία αποστολή του Apollo στο φεγγάρι πριν από μισό αιώνα και την πρώτη από ένα ιδιόκτητο όχημα.

Ενα τέτοιο κατόρθωμα θα σηματοδοτήσει επίσης το πρώτο ταξίδι στη σεληνιακή επιφάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος φεγγαριών Artemis της NASA, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται να φέρουν ξανά αστροναύτες στον φυσικό δορυφόρο της Γης πριν η Κίνα προσσεληνώσει εκεί το δικό της πλήρωμα διαστημικού σκάφους.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή