Στόλτενμπεργκ: 18 χώρες θα πιάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες 2%

Στόλτενμπεργκ: 18 χώρες θα πιάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες 2%

Τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολ. στην Αμυνα φέτος, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ χώρες του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το στόχο του 2% των αμυντικών δαπανών επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους το 2024, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι 18 σύμμαχοι θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα φέτος», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά 380 δισ. δολ. στην άμυνα φέτος.

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι η Γερμανία πέτυχε τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της για την Αμυνα για πρώτη φορά από το 1992, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Οι δηλώσεις Τραμπ

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έρχονται ενόψει της συνάντησης των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες αύριο, Πέμπτη, και στον απόηχο των δηλώσεων του τέως προέδρου των ΗΠΑ και φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, το Σάββατο, που προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων.

Ο Τραμπ δήλωσε, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί όσες χώρες-μέλη της Συμμαχίας δεν πληρώνουν στο ΝΑΤΟ με βάση της δεσμεύσεις τους για τον στόχο του 2%. 

«Είναι ανόητα, ντροπιαστικά και επικίνδυνα… Είναι αντιαμερικανικά», είπε για τα σχόλια του Τραμπ ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. «Το χειρότερο είναι ότι τα εννοεί. Κανένας πρόεδρος στην Ιστορία μας δεν υποκλίθηκε σε Ρώσο δικτάτορα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή