Η Ελβετία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες

Η Ελβετία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες

«Η κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας είναι προφανώς δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της ουδέτερης Ελβετίας δήλωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες τα ερχόμενα χρόνια. Πρόκειται για την τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που το κάνει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η πρόεδρος Βιόλα Αμχερντ δήλωσε ότι από το 2035, περίπου 20 δισ. ελβετικά φράγκα (22,58 δισ. δολάρια ΗΠΑ) επιπλέον χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμα συγκριτικά με τον σχεδιασμό που υπήρχε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ελβετία διέθεσε 1,9 δισ. φράγκα για την άμυνα το 2023.

«Η κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας είναι προφανώς δύσκολη δεδομένης της παρούσας αστάθειας, με έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και άλλα σημεία ανάφλεξης στον κόσμο», δήλωσε η Αμχερντ σε συνέντευξη Τύπου. Η Αμχερντ, που είναι επίσης υπουργός Αμυνας, δήλωσε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή «τόσο πολλές κρίσεις» και πως το σχέδιο λαμβάνει εν μέρει υπόψη τα μαθήματα που έχουν εξαχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επί 30 χρόνια, ο στρατός της Ελβετίας είχε αποδυναμωθεί εξαιτίας των εξοικονομήσεων που ακολούθησαν το «μέρισμα ειρήνης» ως αποτέλεσμα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε. Το μέρισμα ειρήνης αναφέρεται στην αποκόμιση οικονομικών οφελών με τη μείωση των αμυντικών δαπανών και τη διάθεση πόρων προς άλλους τομείς.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως θα ζητήσει πιστώσεις 4,9 δισ. φράγκων (5,53 δισ. αμερικανικά δολάρια) προκειμένου να αγοράσει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων και κινητών ραντάρ για τον στρατό ξηράς, καθώς και για να βελτιώσει τα συστήματα επικοινωνιών. Η Ελβετία θα κατασκευάσει επίσης ένα νέο κέντρο δεδομένων για τον στρατό και θα αναβαθμίσει ορισμένες βάσεις, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT