ΗΠΑ: Συναγερμός για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» – Αναφορές για τη Ρωσία

ΗΠΑ: Συναγερμός για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» – Αναφορές για τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.

Αν και τόσο ο Μάικ Τέρνερ όσο και ο Λευκός Οίκος παρέμειναν ασαφείς σχετικά με τη φύση της εν λόγω «απειλής», δύο πηγές και ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπαν στο CNN ότι αυτή σχετίζεται με τη Ρωσία. Μία από τις πηγές επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ρωσική δυνατότητα «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα». Δύο πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν επίσης ότι η επιστολή του Τέρνερ σχετίζεται με τη Ρωσία και δραστηριότητες στο Διάστημα

Ειδικότερα, δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων στο Καπιτώλιο που επικαλείται το ABC News, αναφέρουν πως οι πληροφορίες αφορούν προθέσεις της Ρωσίας να στείλει ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αφορά όπλο που θα στοχεύει στη Γη, αλλά πιθανή χρήση του κατά δορυφόρων. «Είναι πολύ ανησυχητικό» δήλωσε μία πηγή, χαρακτηρίζοντας «σημαντική» την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τέρνερ έστειλε στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο επιστολή στην οποία ανέφερε ότι το επείγον ζήτημα αφορά «μια ξένη αποσταθεροποιητική στρατιωτική ικανότητα».
Σύμφωνα με την επιστολή, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε στις 13 Φεβρουαρίου υπέρ στο να διαθέσει ορισμένες πληροφορίες στους βουλευτές σχετικά με το θέμα. Ο Μάικ Τέρνερ καλεί επίσης τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτήν την απειλή».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι είχε επικοινωνήσει για να πραγματοποιηθεί συνάντηση με κορυφαίους βουλευτές των επιτροπών εθνικής ασφάλειας, πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για τη «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

Ο Σάλιβαν εξέφρασε δυσαρέσκεια για την επιστολή του Τέρνερ η οποία πρόλαβε την προαναφερθείσα συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ο ίδιος δήλωσε πως  «εξεπλάγην λίγο που ο Τέρνερ βγήκε δημόσια σήμερα». Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να διευκρινίσει το είδος της απειλής: «Δεν είμαι σε θέση να πω τίποτα περαιτέρω από αυτό το βήμα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»

Οι γερουσιαστές Μαρκ Γουόρνερ και Μάρκο Ρούμπιο εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας διαθέτει τις εν λόγω πληροφορίες και παρακολουθεί το θέμα.

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας το θέμα αυτό και συζητάμε με την κυβέρνηση την κατάλληλη απάντηση. Εν τω μεταξύ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την πιθανή αποκάλυψη πηγών και μεθόδων που μπορεί να είναι “κλειδιά” για τη διατήρηση των επιλογών των ΗΠΑ για δράση», ανέφερε η δήλωση.

Ο Δημοκρατικός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιμ Χάιμς δήλωσε ότι το θέμα στην επιστολή του Τέρνερ είναι σημαντικό, «αλλά δεν αποτελεί αιτία πανικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή