Swiftposium στη Μελβούρνη – Μελετητές αναλύσουν το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ

Swiftposium στη Μελβούρνη – Μελετητές αναλύσουν το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ

Περίπου 130 εργασίες καλύπτουν 60 ακαδημαϊκά θέματα, τα οποία συνδέονται με τη μουσική βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα, το φύλο, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά, την υγεία και άλλα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η Τέιλορ Σουίφτ παρακολουθούσε το Super Bowl και πανηγύριζε για τη νίκη των Kansas City Chiefs και του συντρόφου της Τράβις Κέλσι απέναντι στους San Francisco 49ers, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης διοργάνωναν το «Swiftposium», ένα τριήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο αφιερωμένο στην πολιτιστική επιρροή της τραγουδίστριας.

Αρχικά, οι διοργανωτές εκτιμούσαν πως θα ήταν «ένα μικρό συνέδριο με 50 ερευνητές σε δύο αίθουσες», όπως εξήγησε η πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του «Swiftposium» Ελοϊζ Φέιχνεϊ.

Οταν όμως έγιναν αναφορές για το συνέδριο σε μέσα όπως το Rolling Stone και ο Guardian, η ζήτηση εκτοξεύτηκε και ακαδημαϊκοί από 78 ιδρύματα υπέβαλαν περισσότερες από 400 εργασίες.

Τελικά έγιναν δεκτές 130 εργασίες που καλύπτουν 60 ακαδημαϊκά θέματα, τα οποία συνδέονται με τη μουσική βιομηχανία, την ποπ κουλτούρα, το φύλο, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά, την υγεία και άλλα.

Το συνέδριο φιλοξένησε το Τμήμα Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

«Η Τέιλορ Σουίφτ έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο εξαιρετικής επιρροής. Το Swiftposium είναι ένα υβριδικό ακαδημαϊκό συνέδριο για ακαδημαϊκούς για να συμμετάσχουν σε κριτικό διάλογο σχετικά με τη δημοφιλία της Σουίφτ και τη βαθιά επιρροή της σε μια σειρά θεμάτων» αναφέρεται στον ιστότοπο του «Swiftposium» που οργανώθηκε από κοινού από μελετητές από έξι πανεπιστήμια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στις 11-13 Φεβρουαρίου.

Οι διοργανωτές του «Swiftposium» γνωρίζουν ότι η εκδήλωση είναι εύκολος στόχος των επικριτών τους που θεωρούν την καριέρα της Αμερικανίδας τραγουδίστριας ανάξια ακαδημαϊκής ανάλυσης.

Μία από τις κεντρικές ομιλήτριες στο συνέδριο, η Τζόρτζια Κάρολ, διδάκτωρ Κοινωνιολογίας δήλωσε στον Guardian ότι πιστεύει πως μέρος της κριτικής έχει τις ρίζες του στην προκατάληψη βάσει φύλου.

Το φαινόμενο των πιστών θαυμαστών της Τέιλορ Σουίφτ, η σχέση της με κοινωνικά κινήματα όπως ο φεμινισμός και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής της στον πολιτικό λόγο, η διαμάχη της με τον Kanye West, ζητήματα προστασίας από deepfakes, είναι ορισμένα από τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.

Μία εκ των μελετών ανέλυε το πώς Αυστραλοί βουλευτές χρησιμοποιούν τη Σουίφτ για να γίνουν δημοφιλείς – η ακαδημαϊκός Μαντλίν Πέντλαντ βρήκε περισσότερες από 30 ομιλίες, στις οποίες παρατίθενται στίχοι τραγουδιών της Σουίφτ. Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιο πιθανό να επικαλεστούν την Τέιλορ Σουίφτ άνδρες, αλλά πολλοί έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τους στίχους της στο πλαίσιο πολιτικής επίθεσης ή χλευασμού, ενώ οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να αναφερθούν σε στίχους της Σουίφτ στο πλαίσιο σοβαρού επιχειρήματος. 

Η ιδέα για το «Swiftposium» γεννήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά από ένα tweet με μόλις μερικές δεκάδες likes. Αλλά όταν οι διοργανωτές ανακοίνωσαν σιωπηλά την εκδήλωση μήνες αργότερα, έγινε διεθνώς viral μέσα σε μια νύχτα.

«Εργο μας είναι να ασχολούμαστε με όλες τις πτυχές της ζωής και αυτό περιλαμβάνει οποιοδήποτε φαινόμενο μεγάλης κλίμακας, τόνισε η δρ. Τζένιφερ Μπέκετ από τη συντονιστική επιτροπή του Swiftposium.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή